Internetul a început să moară din 2014 încoace. Cine îl va înlocui

shutterstock_117605086-1

Internetul a început să moară începând cu anul 2014, pe măsură ce oamenii efectuează tot mai multe activități în ecosistemele Google, Facebook și Amazon, în vreme ce restul site-urilor vor deveni irelevante sau vor depinde de cele trei, scrie libertatea.ro.

Dinamica internetului s-a schimbat drastic în ultimii ani, iar acum Google și Facebook acontează 70% din traficul realizat pe internet.

Google și Facebook fac 70% din traficul pe internet

Spre exemplu, Google deține, pe lângă cel mai popular motor de căutare din lume, cu o cotă de 60%. În Europa are chiar mai mult, respectiv 92%, și tocmai a fost amendat cu 2,4 miliarde de euro de Comisia Europeană pentru că manipulează rezultatele căutărilor, avantajându-și propriile servicii.

# Google mai deține și YouTube – cel mai mare site video de pe internet, Gmail ori Google Play – magazinul de aplicații Android.

# Alte proprietăți Google sunt Google Maps, aplicația de trafic Waze ori Blogspot, una dintre cele mai populare platforme de bloguri. Iar mai nou ia cu asalt domeniul inteligenței artificiale.

De partea cealaltă, rețeaua socială a Facebook are peste două miliarde de utilizatori, însă compania mai deține și serviciile de chat WhatsApp și Facebook Messenger – fiecare cu peste un miliard de utilizatori, în vreme ce rețeaua de partajare a fotografiilor Instagram are la rândul său peste 700 de milioane de utilizatori.

Amazon, regele comerțului online

Gigantul Amazon este introdus în calcul la rândul său datorită dominației pe care o are asupra comerțului online. Pe de altă parte, enorm de multe companii din întreaga lume își țin site-urile pe infrastructura de cloud computing a Amazon.

De asemenea, Amazon deține la rândul său o serie de servicii online foarte populare, cum ar fi serviciul de filme Amazon Prime Video, site-ul de transmisii de jocuri Twitch, Audible – cel mai popular loc pentru cărți audio sau Kindle Store – cel mai mare serviciu de achiziție de cărți electronice din lume. Iar mai nou asistentul virtual Alexa ia cu asalt fiecare aspect al vieții noastre.

Urmează „Trinetul”

dragon-balls-796x448

Trinetul este un nou termen care înglobează cele trei branduri/giganți ca Facebook, Google și Amazon. Așadar, în curând oamenii vor percepe internetul nu ca pe o rețea obișnuită, ci ca pe o „colaborare” dintre trei cele mai influente companii din lume. Anume de serviciile lor se folosesc peste 70% din populația Terrei.

Ca să vă închipuiți mai bine ce reprezintă acest „Trinet” priviți graficul de mai jos și veți vedea câte accesări pe minut fac oamenii pe una din serviciile gestionate de Facebook, Amazon și Google.

ce-se-intampla-in-fiecare-minut-pe-internet

Apple și Samsung, în pericol

Apple este unul dintre giganții care se află în pericol: pe măsură ce totul migrează spre internet, compania este tot mai amenințată. Aceasta vinde în principal produse hardware, respectiv iPhone, iPad, linia Mac și Apple TV, și mai puțin servicii online.

În fapt, atât Google, cât și Facebook și Amazon urmează calea deschisă fix de către Apple, care a creat prima ”grădină cu ziduri”. Mai precis, Apple a creat ecosistemul iTunes-App Store prin care utilizatorii săi descarcă tot ce au nevoie pe dispozitivele lor, de la aplicații la muzică sau filme sau servicii de stocare a pozelor în cloud. Dacă inițial era vorba despre muzică, odată cu lansarea iPhone și iPad totul s-a extins și la aplicații. Nu poți instala aplicații pe iPhone sau iPad decât din App Store.

Samsung nu are nici măcar atâta. Tot ce controlează gigantul coreean este ecosistemul Tizen, sistemul de operare care populează televizoarele și ceasurile sale inteligente. Pe același calapod, LG nu controlează decât ecosistemul webOS de pe smart TV-urile sale, iar Sony are sub control doar ecosistemul Play Station. Acestea sunt, însă, foarte mici.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente