Mold-street: Tranzacţie surpriză! Banca Transilvania va cumpăra fosta bancă a lui Plahotniuc şi Platon

Foto: mold-street.md

La trei ani de la furtul miliardului din sistemul bancar moldovenesc, o bancă străină încearcă să intre pe piaţa locală. E vorba de Banca Transilvania (simbol bursier TLV), una dintre cele mai mari instituţii de credit din România, care a ajuns la o înţelegere cu unul dintre principalii acţionari ai Victoriabank privind preluarea pachetului de acţiuni.

Mold-street scrie că din informaţiile din sistemul bancar, ar fi vorba de firma Insidown care deţine 39,2% din capitalul Victoriabank şi care îl avea ca beneficiar pe afaceristul rus Serghei Lobanov.

Conducerea Băncii Transilvania ar urma să anunţe oficial la finele acestei zile Banca Naţională a României şi Bursa de Valori de la Bucureşti despre intenţia de a intra în capitalul Victoriabank. Am solicitat un comentariu şi de la Banca Transilvania, dar până la publicarea articolului nu am primit încă un răspuns.

Victor Ţurcan, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Victoriabank şi deţinător al unui pachet de 10,45%, a declarat că nu cunoaşte nimic despre o eventuală tranzacţie, dar a confirmat existenţa unor discuţii cu investitori, inclusiv cu Banca Transilvania.
„Au fost şi din Bulgaria şi din România, au adunat informaţii, au analizat situaţia, dar despre o eventuală decizie nu cunosc nimic”, a spus bancherul.

În prezent cel mai mare acţionar al Victoriabank este firma Insidown din Cipru. Coincidenţă sau nu, dar această firmă a ajuns să deţină un pachet de 38,3% trei ani în urmă. Mai exact pe 13 noiembrie 2014, când în urma a 14 tranzacţii la Bursa de Valori a Moldovei s-au vândut 9,57 milioane de acţiuni (pachete de la 0,02% la 4,98%) în valoare totală de 186,7 milioane lei (circa 10 milioane de euro, la cursul de schimb din acea zi).

De notat că până la finele anului 2011, unul dintre acţionarii/beneficiarii unui pachet de peste 26% din acţiunile Victoriabank era afaceristul Vlad Plahotniuc, care a ajuns să controleze banca din anul 2005, în urma unor operaţiuni realizate împreună cu Victor şi Viorel Ţopa.

Totodată el a fost şi preşedinte al Consiliului Victoriabank până în anul 2011 şi apoi a vândut acţiunile lui Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de închisoare pentru implicarea în devalizarea Băncii de Economii.

Banca Transilvania este una dintre cele mai mari bănci din România şi a fost fondată în anul 1993. În prezent structura de acţionariat se prezintă astfel: BERD cu 8,60%; persoane fizice române – 17,24; societăţi comerciale româneşti – 29,25%; persoane fizice străine – 1,84%; societăţi comerciale străine – 43,07%.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente