„Când am plecat de acasă, am început să tușesc”. O pătură de smog a acoperit orașul New Delhi

110715382107122190

Capitala Indiei, New Delhi, s-a trezit, marți dimineața, învăluită într-o atmosferă marcată de o calitate a aerului „severă”. Pătura de ceață groasă cauzată de nivelurile de poluare a depășit cu mult standardele permise într-unul dintre cele mai grave episoade de poluare, o problemă care i-a adus reputația sinistră de unul dintre cele mai poluate mega-orașe din lume, informează AFP.

Încă de la trezire arterele largi ale orașului erau învăluite în gri, apartamentele arătau ca niște fumoare, iar micii comercianți stradali și-au legat câte o cârpă pe față, o metodă de protecție însă derizorie, scrie agerpres.

În timpul după-amiezii, moment în care concentrațiile de particule în suspensie sunt mai mici, diferitele instrumente de măsurare din New Delhi indicau niveluri periculoase de particule ultrafine (PM2,5), între 300 și 650. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca acestea să nu se depășească o medie zilnică de 25.

„Când am plecat de acasă, am început să tușesc, iar ochii au început să mă usture. Este insuportabil pentru oameni”, a declarat pentru sursa citată Naresh Yadav, funcționar bancar.

Nefiind conștienți de poluare, mulți locuitori din New Delhi au crezut că această ceață are origini naturale.

Alarmată, asociația medicală indiană a declarat că metropola se află într-o „stare de urgență de sănătate publică” și a făcut apel la factorii de decizie să reacționeze.

imageResize

„Delhi a devenit insuportabil, mai ales pentru copii”, a reacționat și Vipin Malhotra, un om de afaceri din Capitală.

Ca urmare a vizibilității reduse, o pistă de pe aeroportul internațional urma să fie închisă. Autoritățile locale iau în calcul, de asemenea, închiderea școlilor.

Previziunile meteorologice prevăd o situație identică pentru zilele următoare, menționează AFP.

Episoadele de „smog” sunt recurente toamna și iarna în New Delhi, metropolă pe care OMS a clasificat-o în 2014 drept cea mai poluată din lume.

Vremea rece și absența vântului rețin în apropierea solului emisiile poluante provenind de la vehicule, fabrici și centrale, împiedicând disiparea acestora. Aceste particule în suspensie cresc riscul de apariție a bolilor cardiovasculare și a cancerului pulmonar.

Poluarea este o problemă de sănătate publică majoră pentru India, un stat cu 1,25 miliarde de locuitori aflat în plină expansiune și cu nevoi imense de dezvoltare.

În 2015, contaminarea aerului, a apei și a solului a fost considerată responsabilă pentru 2,5 milioane de decese în această țară, cel mai grav bilanț uman din lume, a estimat un studiu recent publicat în jurnalul „The Lancet”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente