Sfat de Avocat: 10 cele mai importante modificări ale Codului Muncii în anul 2017. Ce trebuie să știe angajații

codul-muncii
Foto: PLATZFORMA

În anul 2017 Codul Muncii a suferit mai multe modificări, completări iar unele articole au fost abrogate. Echipa #diez împreună cu echipa Sfat de Avocat a făcut o listă cu cele mai importante modificări pe care le-a suferit Codul Muncii în anul 2017.

#1. Au fost aduse modificări și la capitolul concediilor. Salariații vor beneficia de concediul suplimentar neplătit doar pentru îngrijirea copilului care are vârsta de până la 4 ani.

#2. Legiuitorul a protejat salariatul de eventualele abuzuri din partea angajatorului, astfel încît orice înţelegere prin care se urmăreşte renunţarea salariatului la drepturile sale de muncă sau limitarea acestora este nulă.

#3. De la 1 septembrie 2017 angajatorul nu mai este obligat să aprobe, în prima lună de la începutul activităţii unităţii, iar în continuare – în prima lună a fiecărui an calendaristic, statele de personal. La fel s-a abrogat obligația angajatorului de a prezenta un exemplar al statelor de personal inspecţiei teritoriale de muncă în a cărui rază de competenţă este amplasată unitatea în termen de 2 luni de la data aprobării lor.

#4. S-a facilitat accesul salariaților la administrarea unității în care muncesc. Astfel, din 25 august 2017 fiecare angajator este obligat să informeze salariații săi despre situația economică a unității.

#5. La fel de obligația angajatorului ține informarea salariaților în formă scrisă cu 30 de zile înainte despre deciziile care pot genera modificări importante în organizarea muncii, inclusiv cele legate de reducerea în masă a locurilor de muncă sau schimbarea proprietarului unității.

#6. Pentru încălcarea repetată, pe parcursul unui an, a obligaţiilor de muncă, dacă anterior salariatul a fost sancționat disciplinar, angajatorul îl va putea concedia. La fel există temei de concediere săvârşirea unei contravenţii sau infracţiuni contra patrimoniului unităţii.

#7. A fost introdus art. 971 care interzice tratamentul mai puțin favorabil al salariaților cu timp de muncă parțial în raport cu salariații cu normă întreagă care prestează o muncă echivalentă la aceeași unitate dacă un asemenea tratament se bazează exclusiv pe durata timpului de muncă zilnic sau săptămânal și nu are o justificare obiectivă.

#8. Art.9 a atribuit salariaților un nou drept, dreptul „la informarea şi consultarea privind situaţia economică a unităţii, securitatea şi sănătatea în muncă şi privind alte chestiuni ce ţin de funcţionarea unităţii”. Același articol dă dreptul salariatului de a fi informat despre condițiile de activitate, anterior angajării sau transferării într-o altă funcție.

#9. Începând cu 18 august 2017, angajatorul va trebui să acorde în mod obligatoriu concediul concediul anual de odihnă înainte de concediul de maternitate, sau imediat după el, sau după terminarea concediului pentru îngrijirea copilului.

#10. Tot din 18 august 2017, salariaţilor care s-au înmatriculat din proprie iniţiativă în instituţiile de învăţământ superior sau mediu de specialitate, acreditate în condiţiile legii, la secţiile serale şi fără frecvenţă şi care învaţă cu succes li se vor acorda anumite garanţii şi compensaţii în modul prevăzut de contractul colectiv sau de cel individual de muncă.

Mai multe articole ale echipei Sfat de Avocat le vedeți aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente