(video) Big Little Lies. Perfecțiune cu nuanțe de Pinot Noir

main
Foto: HBO

Fiecare a șasea femeie din Moldova este supusă violenței domestice. Victime pot fi persoane despre care nici nu am bănui că trec printr-o astfel de experiență. Campania Respectului, demarată de Avon, are ca scop prevenirea violenţei domestice prin educarea publicului larg şi prin susţinerea proiectelor sociale care combat acest fenomen.

Valurile lovesc stâncile. Repetat, puternic, cu fiecare lovitură stânca devine tot mai șlefuită, își schimbă forma, e diferită de ce a fost cândva. Valurile modelează stânca. O modelează cu violență. Nu-i chiar originală, subtilă comparația, dar transpusă într-un efect vizual aceasta impresionează, chiar dacă rămâne a fi destul de banală.

„Marile minciuni nevinovate” este o dramă despre trei mame din nordul Californiei ale căror vieți aparent perfecte se destramă până se ajunge la crimă. Povestea se întinde pe șapte episoade tensionate și subversive ce dezvăluie cum fiecare femeie avea ceva de ascuns înainte de tragedie. Drama este un produs realizat de HBO și le are ca protagoniste pe Reese Witherspoon, Nicole Kidman și Shailene Woodley.

Nikole Kidman interpretează rolul lui Celeste, o mamă a doi copii, frumoasă, deșteaptă, o avocată excelentă, dar care nu mai practică meseria, măritată cu un bărbat extrem de atrăgător, cu un venit foarte bun și mult mai tânăr ca ea. Locuiesc într-o casă spațioasă, cu un design minimalist în care predomină culorile pastelate. Prin geamurile mari sau din terasă, aceasta zilnic poate admira oceanul, aflat la câțiva metri distanță. Zilnic, Celeste urmărește apatic cum valurile lovesc stâncile. Soțul o asigură cu tot de ce are nevoie, îi oferă atenție, are grijă de copii în măsura în care îi permite serviciul. Uneori, alături de Celeste, privește și el de la terasă cum valurile lovesc stâncile.
Uneori acesta o lovește pe Celeste.

Dar totul e atât de perfect, oceanul e atât de frumos și Celeste rabdă, rabdă pentru copii și pentru că-l iubește. Pentru cei care au îndoieli, nu-i foarte greu să iubești un bărbat agresiv, iar la iubire e greu să renuți.

Celeste se ține strâns de viața ei perfectă, ignorând că în această „ambiție” ar putea rămâne fără viață în general.
Celeste renunță la cariera ei de avocată, pentru că așa îi dictează el.
Celeste e nevoită să își țină la distanță prietenele, pentru că așa îi dictează el.
Celeste se teme să ia o decizie, fie chiar una puțin semnificativă, pentru că dictează el.
Celeste e nevoită să renunțe la unele ținute, pentru că așa dictează el. Indirect. Cămașa cu mânecă lungă îi acoperă vânătăile de pe brațe. Puloverul pe gât sau eșarfa acoperă urmele degetelor lui de la strangulare. Fondul de ten îi acoperă urmele de pe față.

Pe zi ce trece, Celeste devine tot mai puțin ea, cu fiecare val. Ce e val, ca valul trece. Celeste din nou are o viață perfectă. Ce e val devine plural.

Pentru a evita un spoiler îți sugerez să privești serialul și să afli singur cum va decurge viața lui Celeste.

Chișinăul e plin de evenimente mondene. De la degustări de vin până la fashion show-uri. Aceste evenimente sunt cea mai bună ocazie a cuplurilor de a-și etala perfecțiunea. Frumoși, rafinați, discutând despre rose-ul din acest an, pare greu de crezut că printre ei poate fi o victimă a violenței domestice. Atât de perfect încât simți nevoia să vezi un pahar spălat mai a lehamite, o farfurie ușor știrbită, o bobiță de poamă zbârcită, măcar o etichetă de la haină ieșită la vedere, ceva care să mai șteargă din perfecțiune. Și totuși, există semne. Dacă te concentrezi la detalii nu au cum să-ți scape și, datorită lor, poți să scapi tu pe cineva.

O eșarfă sau o bluză pe gât când e caniculă, haine cu mânecă lungă la fiecare ieșire, refuzul la o invitație ce, de regulă, ar fi primită cu mare drag, retragerea din discuție la apropierea partenerului, plecarea în fugă de la eveniment la brațul bărbatului, îndepărtarea de prieteni, cunoscuți percepută ca o manifestare a aroganței sau egoismului, toate pot fi semne. Uneori e o coincidență, uneori e parte din procesul de șlefuire. Poate e importantă aroma rose-ului din acest an, dar nu mai mult ca a „pinot-noir-ul” de pe brațul drept.

Victimă a violenței poate deveni orice femeie. Chiar și una deșteaptă, bogată și frumoasă ca Nicole Kidman.

Conform datelor Profilului femeilor victime ale violenţei, elaborat de UN Women Moldova şi Biroul Naţional de Statistică din 2016, fiecare a șasea femeie este supusă violenței în familie.
Avon este una din companiile care și-au propus să combată violența domestică, printr-o campanie lansată încă în 2008, intitulată Campania Respectului. Aceasta vine să combată violența împotriva femeilor prin acțiuni de informare și susținere a centrelor de adăpost pentru victimele violenței domestice.

Fondurile se acumulează din vânzarea produselor sociale (marcate cu semnul infinitului).

În cadrul Campaniei Respectului a fost lansată și o platformă care se numește „Descoperă cealaltă parte a cuplului perfect.

Aceasta include o selecție de articole care explică femeilor ce drepturi au, unde se pot adresa în cazul în care se ciocnesc cu violența, cum să depisteze victima și cum s-o ajute.

Campania demarată de Avon îi vizează pe toți. Victimele pot găsi susținere prin intermediul listei de centre ce oferă adăpost sau citind istorii ale altor femei care au trecut prin experienţe similare. Ceilalți pot afla cum pot ajuta o persoană supusă violenței domestice și de ce este important să se implice.

Conform unor mituri, prima femeie a fost Lilith, și nu Eva. Lilith a fost creată ca și Adam, și nu din el. Lilith nu a vrut să se supună lui Adam și a plecat din Eden. Cu timpul, Lilith a devenit un personaj malefic ce ucide copii… Întreaga istorie e destul de încurcată și necesită multă cercetare pentru a evita o abordare superficială. Și totuși, Lilith a plecat singură din Eden în clipa în care acesta a încetat să mai fie un eden pentru ea. Fiecare are propriul paradis, ca și propria Bastilie.

Paradisul unuia nu trebuie niciodată să însemne Bastilia celuilalt.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Djein Vacari
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente