(foto, video) Picturi în petrol, la granița dintre desen și fotografie. Valeria Barbas a reprezentat Moldova la festivalul „From waste to Art” din Baku

Shirin Melikova, Director al Muzeului Covorului din Baku, Azerbaijan

Vernisajul expoziției internaționale „From waste to Art” (De la risipă la artă) a avut loc la Muzeul de Istorie și Etnografie de la Qala (10 octombrie), cu sprijin organizațional din partea Fundației HeydarAliyev, IDEA, Q Gallery, Rezervația istorică și arhitecturală „Icherisheher” și Orașul curat. Obiectivul principal al proiectului, în care au fost prezentate diferite mostre de artă din deșeuri menajere, a fost cultivarea necesității de a păstra mediul curat, de a propaga o atitudine atentă, cu grijă, față de mediului planetar, de a distrage oamenii de la risipă și de ai face să se abțină să arunce obiecte inutile în cutii de gunoi, de a le regândi.

În expoziție au fost expuse lucrări de artă realizate de 25 de artiști din 9 țări care utilizează deșeuri menajere. Artiștii invitați din Azerbaidjan, Germania, SUA, Iran, Iordania, Noua Zelandă,  Ucraina, India, Marea Britanie, Rusia, Rusia, precum și din alte țări au prezentat lucrări realizate din materiale metalice, hârtie, plastic, produse din cauciuc, mecanisme inutile și obiecte folosite în gospodărie și alte deșeuri. De la debutul proiectului, în ultimii 5 ani, la expozițiile „De la deșeuri la artă” au participat peste 140 de artiști din 36 de țări.

”Timp de 10 zile, menționează artista, am realizat 3 lucrări în care am tratat tema petrolului în strânsă conexiune cu idea de reciclare: o instalație de pictură pe sticlă cu sunet, cu titlul Oil sounding fields (câmpuri de petrol sonore), o compoziție cu titlul Nud petrolier realizată dintr-o planșă de lemn îmbibată cu petrol și alte materiale găsite în câmpurile din Baku, și instalația Piramida petrolieră. Instalația Câmpuri de petrol sonore este compusă din 2 părți: partea vizuală – pictură cu petrol pe sticlă, utilizând și alte materiale găsite pe câmpurile de petrol din Baku; și partea auditivă – realizarea unei coloane sonore în baza sunetului înregistrat în câmpurile de petrol vizitate (field recordings). Instalația, care conținea 2 sticle, respectiv cu 2 compoziții pictate pe ambele părți la lumina zilei apăreau într-o gamă de culori, iar în întuneric acestea căpătau o nouă viață, instalația fiind dotată cu lumini.

Prin această lucrare am intenționat să creez acea atmosferă a câmpurilor petroliere, și să invit privitorul, mai ales pe cel care niciodată nu a văzut câmpurile de petrol din Azerbaijan, la experiența de a vedea și de a auzi acese câmpuri – vântul, apa, păsările, greierii, excavatorul, sonda de petrol și sunetul azanului. De asemenea, m-am bucurat să improvizez jazz la Centrul Heydar Aliyev, și la Vernisajul expoziției „From waste to Art” de la Muzeul de Istorie și Etnografie din Qala, fiind onorată să prezint rochia exclusivă cu un cost estimativ de 10.000 euro din colecția nouă a designerului vestimentar Nigar Bilgen”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente