(galerie foto) Concursul de robotică mobilă „Earth Rover 2017” și-a desemnat câștigătorii. Cine sunt învigătorii

22550340_1799241440109142_5687347113691943279_o_959x438

Concursului Internațional de Sisteme Robotice Mobile „Earth Rover 2017” desfășurat la 20 octombrie, în incinta Universității Tehnice din Moldova, și-a desemnat câștigătorii.

Locul I a revenit echipei din Bucureşti, îndrumată de prof. Ştefan Mocanu. Studenţii Mihai Crăciunescu şi Diana Baicu au demonstrat un vehicul electronic ghidat de la distanţă, care poate detecta itinerarul de sine stătător, deplasându-se pe o pistă cu obstacole cu o viteză de 3 m/sec.

Locul II a revenit studenţilor Maria Cârciumaru şi Cristian Dobre din Bucureşti, îndrumați de prof. Ştefan Mocanu. Ei au uimit juriul şi spectatorii cu un roboţel de doar 25 gr. În timpul deplasării, acesta se aventura simbolic în lupta japoneză „Sumo” cu un cub, amplasat într-un cerc închis.

Locul III a fost împărțit de două echipe.  Astfel, studenţii Artur Oprea şi Eugeniu Balaban, îndrumați de lect. univ. Dumitru Moraru cu doar 55$ au proiectat şi asamblat un vehicul robotizat ghidat prin internet, capabil să se deplaseze în funcţie de temperatura aerului, presiunea atmosferică şi altitudinea faţă de nivelul mării.

Echipa din Suceava a luat locul III. Studenţii Mădălina-Maria Mitricioaei, Petru-Ionuţ Sandru şi Alexandru Bilius, îndrumați de prof. Adrian-Ioan Petrariu, au demonstrat un automobil electronic robotizat cu masa de 156 gr., ghidat prin smartphone.

Studentul Eugeniu Savca a menţionat: „Împreună cu colegii mei Dionisie Idricean şi Anatol Pocropivnîi, sub îndrumarea lectorului Andrei Bragarenco, am demonstrat, că cheltuind doar circa 30 $, poate fi elaborat un vehicul-robot cu trei roţi, pe care l-ar putea asambla toţi amatorii de robotică şi mecatronică, desăvârşindu-şi practicile în acest domeniu.

Lucrând asupra proiectului, am căpătat abilităţi şi deprinderi de lucru în echipă – o experienţă foarte preţioasă, dat fiind că unul face softul, altul – elaborează hardul, iar împreună – am asamblat dispozitivul.”

Ştefan Golban a demonstrat o mână robotizată pe bază de servomotoare a menționat: „Ne-am propus să asamblăm un robot, care ar putea muta greutăţi, efectua lucrări în medii nocive, contaminate cu substanţe toxice sau surse ionizante. Dispozitivul nostru ar putea fi aplicat şi în domeniul militar, în industrie.

Participarea la concursul Earth Rover-2017 a fost foarte importantă, deoarece am reuşit să aplicăm cunoştinţele teoretice, însuşite la facultate, într-un proiect practic concret.”

Concursul a fost organizat în contextul celebrării semicentenarului de la fondare facultății Calculatoare, Informatică şi Microelectronică (FCIM) din cadrul UTM.

În competiţie s-au înscris câte două echipe de la Politehnica din Bucureşti şi Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, o echipă de la Universitatea Naţională „J. G. Fedkowicz” din Cernăuţi, iar gazdele au delegat patru echipe. Pe parcursul a două zile concurenţii au trudit asupra mostrelor de sisteme robotice, iar pe 20 octombrie, în sala mare a Centrului Tekwill au demonstrat funcţionalitatea aparatelor asamblate.

Concursul a urmărit elaborarea sistemelor robotice mobile ce se încadrează în obiectivul 3 minimum & 3 maximum (cost-masă-consum de energie & eficienţă-funcţionalitate-mobilitate).

Elena Plămădeală

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente