La 21 octombrie 2017, Madein.md în parteneriat cu Smokehouse: BBQ, Beer, Community și Sunstone Alehouse au adus la cunoștința consumatorilor diversitatea berilor fabricate în Moldova. E vorba de evenimentul „Beer of Moldova 2017”, în cadrul căruia, aproximativ 100 de participanți au avut ocazia să deguste în orb ale-uri, lager-uri, beri blonde și brune, artizanale, de casă și industriale, toate produse la noi în țară.

Berile au fost divizat în 8 categorii: Lager blond, Lager special, Lager brun, Pale Ale, Ale brun, Bere de grâu, Bere specială, și Bere de casă (Homebrew) iar după ce toată lumea le-a testat și și-a ales preferata, am realizat un top al celor mai bune beri ale serii, scrie madein.md

Câștigătorii din 2016 îi puteți vedea aici.

Astfel conform preferințelor publicului prezent în fiecare categorie, cele mai populare beri au fost:

Lager blond: Albeer Nr. 11
Lager special: Lumencraft Hoppy Lager

Photo Credit: Kirill Zmurciuk

Photo Credit: Kirill Zmurciuk

Lager brun: Gotter Brună
Pale Ale: Beermaster IPA

Photo Credit: Dorin Nicolaescu

Photo Credit: Dorin Nicolaescu

Ale brun: Beermaster Oaked Ale

oaked
Bere de grâu: Elvis Weizenbock

Photo Credit: Dorin Nicolaescu

Photo Credit: Dorin Nicolaescu

Bere specială: Efes Radler Natural
Bere de casă: Archbold Stout

La categoria beri speciale, prezența berii Radler de la Efes Moldova a constituit o excepție de la reguli, Radler-ul de fapt constituind o categorie aparte. E de menționat că locul doi la beri speciale a fost ocupat de Litra Tyask Barelywine care a luat doar cu un vot mai puțin ca berea de la Efes.

E important de menționat că berea Homebrew a fost apreciată atât de consumatori, cât și de un juriu specializat, care au apreciat cel mai tare din categoria Homebrew, berea Lakehouse IPA.

bere_coduri

Evenimentul a fost unul de amploare, vizitatorii având posibilitatea să guste 59 de tipuri de beri de la 11 producători din țară. Lista producătorilor:

1. Rivex SRL (Bohemian blonda filtrată, Bohemian blondă nefiltrată, Bohemian brună filtrată);
2. IM Beermaster S.A (Golden Lager, Bavarian Style nefiltrată, Dark Lager, 110 Ale, Liberty Ale, IPA, Oaked Ale);
3. Kellers (blondă clasiсă filtrată, blondă clasică nefiltrată, brună filtrată, brună nefiltrată);
4. Cogâlnic (Grand Gold) (Lager Blondă, Lager Brună);
5. Albeer (Albeer N11, Albeer N12, Albeer Wheat, Albeer Pale Ale);
6. Bere Elvis (Lager Blondă, Weinzenbock, Imperial Black Ipa, Galaxy IPA, Schwarzbier);
7. Gotter (Lager Blondă, Lager brună, Ale Blondă, IPA, Bere de Grâu);
8. Efes Moldova (Timișoreana, Chișinău Blondă, Herrnhauser Premium Pilsner, Oettinger Premium Pils, Chișinău Specială Tare, Velkopopovicky Kozel Cerny, Red Ale, Chișinău nepasterurizată, Radler natural);
9. Lumencraft (Hoppy Lager, Red Vienna, Swarzbier, IPA, Weissbier);
10. Litra (Vienna Lager, Bohemian Pilsener, Litra Pale Ale, Litra Rocket IPA, Tyask Barleywine, Electrolyt Blackcurrant, Litra Nuit Blanche);
11. Fabrica de producere a berii din Bender (Старая Крепость классическое, Старая Крепость юбилейное, Старая Крепость оригинальное);
Berile de tip Homebrew au fost următoarele (Lakehouse IPA, Archbold Stout, Turicenco Rogenbier, Lakehouse Tripel, Lakehouse Bavarian Ale).

Formatul degustării în orb a permis participanților să se deplaseze liber prin sală, să deguste berile la mesele divizate după categorii, să discute cu producătorii și să afle multe informații interesante legate de subiectul berii și producerii acesteia.

Am dori să menționăm și producătorii care au oferit gustările pentru eveniment: Mezellini, Carlean și Liud- Vic (Gustarichi) pentru produsele din carne, Sălașul Baciului pentru cașcaval și Dorin Mereuță pentru covrigi.

made1 made2 made3 made4 made5 made6 made7 made8 made9 made10