Comunitatea românească din Ucraina solicită susținere internațională. „Ne lipsesc de posibilitatea de a învăţa la şcoală în limba maternă”

658x0_DRAP-658×370

Comunitatea românească din Ucraina a solicitat sprijinul conaționalilor din toată lumea pentru școlile cu predare în limba română din statul vecin.

Liderii comunității românești din regiunea Cernăuți au lansat un apel în acest sens, în care, în particular, susțin că se află „într-un moment de mare cumpănă după adoptarea noii legi a educației”, informează Agerpres.

„Printr-un abuz de putere, ne lipsesc de posibilitatea de a învăţa la şcoală în limba maternă”, se arată în documentul citat.

Aflat în vizită la București, la 13 octombrie, ministrul de externe din Ucraina, Pavlo Klimkin a spus că „nimeni nu vrea să închidă nici o școală, nimeni nu va fi concediat”.

Potrivit sursei citate, în cadrul unei conferințe de presă, susținută împreună cu omologul român, Teodor Meleșcanu, Klimkin a declarat că „în noua lege a educației, minoritățile din Uniunea Europeană beneficiază de un cadru special”.

Meleșcanu a reafirmat că noua lege a educației este „o temă foarte sensibilă” în relația dintre cele două state și a salutat decizia Kievului de a solicita opinia Comisiei de la Veneția.

Noua Lege a educației presupune trecerea treptată la studii exclusiv în limba ucraineană. Ea a fost criticată aspru în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, în special de reprezentanții României și Ungariei.

Conform datelor oficiale, cu aproape zece ani în urmă în Regiunea Odessa existau 22 de școli cu predare în limba română. Astăzi, au rămas numai trei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente