(vox) Din motive de nesiguranță sau pentru că partenerii nu sunt „aleșii” lor. De ce tinerii sunt infideli într-o relație?

collage

Infidelitatea este un subiect sensibil în societate. Mulți încearcă să îl evite, iar dacă totuși „îndrăznește” cineva să îl aducă în prim-plan oamenii îl privesc ca pe un ciudat. Fiecare interpretează noțiunea de „înșel” în diferite moduri, unii se consideră înșelați când partenerul/partenera vorbește nevinovat cu cineva de sex opus, pentru alții o partidă de sex tot nu înseamnă infidelitate.

 

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool„Tinerii înșală din câteva motive: pentru că nu au parte de toate într-o relație, nu este satisfăcut, cineva din cuplu nu mai are grijă de sine, nu mai este atât de atractiv cum era la început, sau stins sentimentele, pentru că așa este caracterul său, astfel se afirmă ca personalitate, își demonstrează singur lui cât și altora că mai poate seduce, că este un alfa (dar întradevăr este o persoană care nu reprezintă nimic, o persoană goală pe dinăuntru care încă nu sa decis ce-i cu viața sa). Unii o fac destul de des(de câteva ori pe săptămână), alții doar o singură dată, cineva o face de fiecare dată când se ceartă. N-am înșelat niciodată, deoarece am avut sentimente și stimă. Atunci când iubești cu adevărat, restul domnișoarelor n-au nici o valoare și nu par deloc interesante sau atractive. Tu nu vezi nimic înafară de persoana care te face fericit”, spune Pavel Garabazii.

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

 

„Tinerii sunt infideli pentru că sunt în căutare de senzații noi, sau au obosit de monotonie și de persoana ce le este alături. Cât de frecvent o fac ține de sentimentele care le au unul față de celălalt, deoarece o persoană care iubește, niciodată nu-și va permite să o facă. Eu niciodată nu am înșelat. Cred că actul de înselare e o crimă, deoarece acel om ți se deschide, are încredere în tine, iar tu îi scuipi în suflet”, spune Irina Krivaia.

 

 

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

 

„Eu cred că e corect sa începem cu termenul „a înșela”, pentru mine a înșela înseamnă să ma culc cu o altă domnișoară fiind într-o relație. De ce o fac tinerii? Probabil că nu sunt satisfăcuți de partenerul lor sau s-au plictisit de el/ea. Eu nu am înșelat nic odata, și chiar nu înțeleg de ce sa o faci fiind bărbat, știind că femeile pe planul fizic sunt aproximativ identic, și de aici e ușor de înțeles de ce sunt infidele femeile. Morala: trebuie să ne alegem partenerul potrivit”, zice Dima Iacovlev.

 

 

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool„Iubirea este o paletă de sentimente care constă nu numai din îndrăgostire sau niște fluturași în stomac. Tinerii văd multe exemple de povești de dragoste în filme de două ore și cred că așa este și în viață, uitând că în spatele camerei de filmat rămân momentele cu adevărat dificile. Nu exclud că în viață există “iubire ca în filme”, însă odată ce tinerii își dau seama ca ceea ce au nu mai corespunde cu idealurile lor, ei caută refugiu în altcineva. Nu poți clasifica înșelăciunea ca un fenomen frecvent sau periodic, ea este sau nu-i. Dragostea poate fi odată cu infidelitatea, sunt multe cauze și explicații, însă nu cred că aceasta poate fi iertată. Dacă decizi să fii într-o relație nu mai este loc pentru o terță persoană”, spune Gabriela Petrov.

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool„După părerea mea, înșelatul apare în momentul în care unul dintre parteneri refuză să-și asume o prea mare responsabilitate. Orice relație implică un anumit grad de seriozitate, și unii simt că e prea mult pentru ei, sau e prea devreme, sau (trist) că partenerul lor nu e ,,alesul” și prin urmare nu merită dedicare totală. Mai există un șir de motive, printre care și relațiile sexuale neregulate, insuficientă de afecțiune între cei doi, cât și lipsa încrederii în partener, ceea ce provoacă crize de gelozie, care la rândul lot te pot provoca să înșeli, de frică să nu fii tu cel înșelat. Din punctul meu de vedere, astea sunt însă pseudo-motive, motivul adevărat fiind cel menționat la început. Nu cred că există o regularitate aici! Să fie după fiecare petrecere cu alcool? De fiecare dată cînd partenerul e plecat pe un timp îndelungat? Sau cînd pur și simplu îți convine? Greu de răspuns. Mi-ar fi greu să mă uit în ochii partenerului dacă aș fi făcut-o”, zice Adrian Brown.

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool„Consider că un motiv de bază este nesiguranța pe care o are persoana respectivă într-o relație, din motiv că nu știu sigur dacă iubesc cu adevărat. O fac doar pentru aventuri, din cauza monotoniei, din cauza unor motive emoționale sau din cauza infidelității care au resimțit-o cândva. Nu am înșelat niciodată și nu am să o fac, pentru că în primul rând mă respect pe mine,îmi respect prioritățile,statutul și nivelul pe care îl am, deasemenea știu să fiu fidelă într-o relație și să iubesc sincer, ador iubirea adevărată și reciprocă și ea nu are nevoie de infidelități cu atât mai mult nu sunt persoana care acceptă asemenea chestii și chiar, atâta timp cât știu să respect și să fiu fidelă primesc înapoi același lucru”, zice Magdalena Toderici.

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

„În opinia mea de cele mai dese ori tinerii înșală pentru că în prim plan își pun înfăptuirea în practică a unor scopuri meschine în detrimentul menținerii unei relații armoniase cu cei din jur. Prin urmare pentru a-și atinge aspirațiile, tinerii sunt nevoiți să-și atribuie unele calități care în realitate nu le sunt proprii. Înșelăciunea se face prezentă concomitent cu împlinirea unor mofturi cu ajutorul unor persoane, iar odată ce țelul a fost atins, tinerii își arată fața adevărată”, spune Mihai Caragacean.

 

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

 

„Presupun că tinerii care ajung să-şi înşele partenerul/partenera, o fac din motivul ca a disparut atracția fizică si cea emoționala in relația lor, o altă cauză ar fi şi alcoolul, sub influența căruia mulți nu-şi pot controla comportamentul, dar şi gândul că-i tânăr şi trebuie să le încerce pe toate. Însă tema aceasta rămâne a fi una foarte şi foarte subiectivă. Personal cunosc câteva persoane care-şi înşală constant partenerul/partenera.Nu am înşelat niciodată. Fiind într-o relație de aproape 3 ani, am fost mereu sinceră şi sunt sigură în fidelitatea prietenul meu, fiindcă într-o relație frumoasă și sănătoasă, există loc doar pentru doi”, spune Cătălina Covrig.

 

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool„Nu pot spune despre toți tinerii, această relevare e mai degrabă experiență prorprie. În prima mea relație am înșelat pentru că avusem o singură parteneră, cum îmi părea atunci, prea mult timp (2 ani) și doream să aflu trăiri noi. Înșelările erau niște experiențe de o singură noapte, după care îmi părea rău și aveam mustrări de conștiință. Cu toate astea reacția normala ar fi să spui partenerului despre ce ai făcut, eu însă tăceam și până în ultimul moment țineam de versiunea mea. Principiul din care nu spuneam este că eu gândesc ca motivul principal din care cineva ar spune că a înșelat este stârnit de durerea pe care o simte, conștientizarea faptului că ai greșit, respectiv din dorința de a scăpa de aceste sentimente negative – persoana relevează ce a făcut pentru a lichida durerea pe care o simte și de a o muta în sufletul partenerului. Cred că nu aș fi putut și la sigur nu aș putea înșela sistematic. De restul nu sunt sigur”, spune Mihai Cujba.

Pentru a ne face o imagine mai clară în ceea ce ține de infidelitate, ne-am propus să consultăm și opinia unui psiholog.

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool„Infidelitatea are mai multe cauze, unele dintre ele sunt comune, indiferent de vârsta și genul persoanei, iar altele sunt specifice vârstei la care se produce. Sunt cazuri în care, deși relația dintre doi îndrăgostiți sau parteneri de cuplu este una foarte bună, totuși, unul dintre parteneri înșeală. Femeile tind să creadă că bărbatul este cel infidel, bărbații invers, dar a căuta un „vinovat” cu orice preț este dificil din mai multe considerente.

# Una dintre cauzele frecvente ale infidelității este atracția fizică față de persoanele noi din anturajul tânărului, care au niște calități ce prezintă interes ca partener sexual, precum aspectul fizic, vocea, mirosul, conduita, culoarea ochilor, etc.

# O altă cauză se referă la necesitatea de confirmare a atractivității față de persoanele de gen opus, oamenii au tendința de a-și testa permanent atuurile personale.

# Conflictele, chiar și cele temporare care au loc în cuplul deja exitent, pot determina ca unul dintre parteneri sau ambii, să fie infideli.

# Necesitatea de apropiere spirituală este o altă cauză a infidelității. Dacă între doi oameni nu există conexiune spirituală, probabilitatea ca unul dintre parteneri să fie infidel sporește, iar această situație poate duce, ulterior, la formarea unui nou cuplu cu alt partener, în baza unor viziuni preferințe și tabieturi comune.

# Invadarea spațiului personal al celuilalt, este o altă cauză. Tinerii trebuie să țină cont, mai ales la începutul relației, de necesitățile partenerului, inclusiv, cele referitoare la intimitate, spațiu personal, decizii, comportament.

Deși abordăm subiectul din perspectiva tinerilor, oamenii la orice vârstă au necesitatea de a se simți în siguranță fizică, psihologică, materială alături de persoana dragă. Insecuritatea, mai ales cea fizică și psihologică, ori absența atitudinii protectoare a unui partener față de celălat, este un factor determinant al infidelității ori a destrămării cuplului”, explică Zinaida Gribincea, psiholog.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente