(vox) Pro sau Contra. Ce cred liceenii despre excluderea romanelor „Mara” și „Baltagul” din lista lecturilor obligatorii în școli?

La începutul lui octombrie, au luat amploare dezbateri despre două opere literare române, „Mara” și „Baltagul”, care, după părerea unora, promovează agresiunea în familie. Unii profesori au inițiat excluderea acestora din curriculumul școlar, alte cadre didactice sunt însă împotrivă. Echipa #diez a încercat să vadă ce cred despre aceasta cei pe care problema îi vizeză direct. Iată ce cred liceenii despre eliminarea acestor două opere din lista lecturilor obligatorii.

Nicolae Odagiu: Dacă analizăm literatura română și o comparăm cu altele, precum cea a Chinei, putem observa că este destul de modestă, „Mara” și „Baltagul” fiind printre puținile romane fascinante care-i ofera o expresivitate unică. Într-adevăr acestea nu sunt atractive pentru tinerii din zilele de azi, însa ar trebui să le studiem pentru propria cultură generală.

Andrea Gabura: Cele două scrieri fac parte din categoria romanelor destinate publicului adult. Problema e cum elevii percep mesajul textelor în cauză. Acestea nu relatează doar prezența scenelor de violență, ci conțin subtilități literare, care necesită a fi receptate prin prisma unui bagaj de experiențe (mai ales din punct de vedere al lecturii).

Nicolae Arhip: Romanul „Baltagul” l-am citit greu și nu prea am rămas impresionat. Pe de altă parte, în urma lecturii operei „Mara” am avut o revelație mai mare datorită unei analize ample. Cu toate acestea eu, ca reprezentant al tinerei generații, pot să afirm că aceste romane sunt destul de importante pentru tineri, deoarece ele ne apropie de sorgintele neamului, fiind indirect și opere istorice prin intermediul cărora putem face cunoștință cu perioada în care au trăit strămoșii noștri.

Diana Capița: Eu cred că nu ar trebui să fie excluse totalmente, ci doar să fie studiate în clasele de liceu. Pentru că elevii de liceu sunt mai pregătiți de astfel de subiecte și mintalitatea este diferită. Ambele creații sunt importante, deoarece sunt abordate motive literare, care trebuie neapărat dezghiocate și pentru că prezintă evoluția personajelor și destinul lor.

Gabriela Ursu: Aceste cărți sunt valoroase pentru cultura noastră și consider că excluderea lor din programul de studii al elevilor putea fi evitată. Totuși, faptul că un roman nu este în curriculumul școlar nu ar trebui să fie un impediment pentru a fi citit. Consider că profesorii trebuie să-și încurajeze discipolii să iubească lectura și să nu țină cont doar de ceea ce se predă la școală.

 

 

Mai multă informație despre inițiativa excluderii romanelor o găsești aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Liuba Țobenco
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente