Criză în Spania. Guvernul de la Madrid lasă Catalonia fără lideri

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a anunțat sâmbătă, după ședința de guvern, că s-a decis activarea articolului 155 din Constituție în cazul Cataloniei. Articolul 155 prevede faptul că guvernul central poate impune controlul direct în situaţii de criză preluând puterile delegate ale unei regiuni.

Potrivit anunțului făcut de premierul Spaniei, guvernul regional din Catalonia este suspendat, președintele regiunii autonome, Carles Puigdemont, este destituit, iar în șase luni vor fi organizate alegeri parlamentare regionale, scrie digi24.ro. 

Guvernul de la Madrid a decis să activeze articolul 155 din Constituţie pentru suspendarea autonomiei Cataloniei. Oficialii au precizat că regiunea nu şi-a respectat obligaţiile impuse de Constituţie şi de alte legi şi că acţiunile liderilor săi subminează interesul general al Spaniei.

Decizia Guvernului Spaniei va merge acum în Senat, pentru aprobare.

Într-un document justificativ se arată că a existat o răzvrătire sistematică şi conştientă din partea comunităţii autonome Catalonia ai cărei lideri şi-au încălcat deliberat obligaţiile constituţionale prin începerea unui proces de secesiune. Toate acestea au provocat deterioarea situaţiei sociale şi economice în Catalonia, dar şi o fractură în coexistenţa populaţiei, iar condiţiile pentru creşterea economică au fost puse în pericol. Guvernul atrage atenţa că şi turismul a fost afectat, iar în domeniul industrial din regiunea autonomă au scăzut drastic comenzile. Liderii Cataloniei nu au respectat legalitatea pe care se bazează democraţia şi nici interesul general pentru care acţionează legile Spaniei, se mai arată în documentul puterii de la Madrid.

Astfel, prin activarea Articolului 155 se urmăresc 4 obiective: restabilirea legalității constituționale și statutare, asigurarea neutralității instituționale, menținerea bunăstării sociale și a creșterii economice și asigurarea drepturilor și libertăților tuturor catalanilor.

Catalonia „este și va fi” o parte a Spaniei moderne, a afirmat vineri într-un discurs susținut la Oviedo, în nordul Spaniei, regele Felipe al VI-lea. Declarația suveranului spaniol intervine în ajunul unei zile importante în criza catalană: guvernul de la Madrid este așteptat să anunțe suspendarea autonomiei regiunii separatiste.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente