Spitalele private vor putea oferi servicii medicale în domeniul oncologic

questions-to-ask-doctor-menopause-1280
Foto: parashospitals.com

Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de lege care oferă instituțiilor medicale private dreptul să ofere servicii medicale de profilaxie, diagnostic, tratament şi supraveghere în domeniul oncologic, transmite IPN.

Unul din autorii proiectului, democratul Boris Golovin, a declarat că, până nu demult, au existat trei profiluri în care doar instituțiile medicale de stat puteau presta servicii. Este vorba despre sănătatea mamei și copilului, sănătatea mintală și afecțiunile oncologice. Potrivit deputatului, modificarea legislație va oferi bolnavilor oncologici dreptul să aleagă instituția medicală la care să se adreseze.

Astăzi, singura instituție medicală specializată în domeniu, Institutul Oncologic, este suprasolicitată. Specialiștii lucrează în trei schimburi, iar spitalul nu dispune de spațiu suficient. Prin posibilitatea oferită instituțiilor private să deservească pacienții oncologici va fi redus și fluxul pacienților care sunt nevoiți să plece la tratament în afara țării din cauza rândurilor mari acasă, dar și a utilajului care, din cauza suprasolicitării, se defectează frecvent. Or, în cazul în care o procedură nu este efectuată la timp, eficiența tratamentului se reduce la zero, a subliniat Boris Golovin.

 Liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, a spus că nu lipsa utilajului medical sau suprasolicitarea acestuia creează probleme bolnavilor oncologici, ci pregătirea insuficientă a medicilor, care „nu știu să citească rezultatele analizelor” și pun diagnoze greșite. Vladimir Voronin a mai spus că proiectul de lege promovează interesele unui anumit spital privat și a apărut după ce președintele Parlamentului a avut o întrevedere cu reprezentanții instituției medicale în cauză.Autorul proiectului a ținut să dezmintă acuzația de lobby, precizând că în acest moment există cel puțin trei instituții private care ar putea oferi servicii de diagnoză, profilaxie și tratament oncologic.

Coautorul proiectului, Andrian Candu, președinte al Parlamentului, a spus că bolnavii sau cei care au interacționat cu bolnavii de cancer știu foarte bine că, dacă vrei să te tratezi, nu ai alegere. Există un singur spital în țară. Dacă vrei alegere, trebuie să pleci în afară, ceea ce înseamnă foarte mult efort și bani în plus. „Scopul proiectului este de a da posibilitate cetățeanului să aleagă. Vrea să meargă la o instituție de stat, să o facă. Dacă vrea la privat, la fel. Acum, prin interdicțiile existente, îl obligăm să meargă ori la stat, ori să strângă bani ca să plece în afară”, a spus Andrian Candu. Președintele Parlamentului a mai spus că fiecare trebuie să aibă o alegere și legea trebuie să susțină acest lucru.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente