Ce spune un filosof român de 100 de ani, care l-a cunoscut pe Sadoveanu, despre excluderea romanelor Baltagul și Mara din programul școlar

soracollage

La început de octombrie în spațiul public din România s-a iscat discuția precum mai multe opere literare din programul școlar, precum Mara sau Baltagul, promovează agresiunea între soți.

Mai multe despre discuție vedeți aici: O profesoară din România este împotriva mai multor romane ce se studiază în liceu deoarece promovează agresiunea între soți.

La scurt timp după asta, filosoful român Mihai Șora, care la 7 noiembrie va împlini 106 ani, a venit cu o replică în această discuție, în care spune că felul în care mesajul din romane ajunge la elev, și că nimeni nu-i scoate din literatură pe clasicii români.

photo © Luiza Palanciuc-Șora
photo © Luiza Palanciuc-Șora

„Când baltagul devine bumerang, – sau despre fabulosul destin al armelor albe la români.

Dragi prieteni,

că arta dialogului aduce, la noi, mai curând cu pugilatul viril ori cu deversarea bulionului peste interlocutor nu mai reprezintă, cred, un motiv de mirare pentru nimeni. Dar tot rămâne stranie emisia atâtor energii negative pe un subiect care ar merita – dincolo de atenție – măcar ceva mai multă judecată, în locul dihoniei verbale și al insultelor de tot felul. Un dascăl și-a exprimat public punctul de vedere; dacă acest punct de vedere nu se suprapune peste al tău, nu înseamnă, totuși, că omul acela trebuie tras pe roată ori să i se înfigă un baltag în moalele capului. Nu îi scoate nimeni din literatură pe Slavici ori pe Sadoveanu, fiți liniștiți. După cum nu îi scoate nici pe Dostoievski sau pe Nabokov, iar Madame Bovary stă bine-mersi, sinucisă în dormitor, vă mulțumește pentru grija ce i-o purtați.

Nu despre acești scriitori este vorba, nici despre literatura lor. Ci despre felul în care o pagină de literatură ajunge la un copil, intră și se instalează subtil în mintea și în sufletul unui tânăr. Cu un cuvânt – este vorba despre a d e c v a r e. Nu sunt deloc sigur că vajnicii „apărători“ de azi ai literaturii și-ar lăsa mâine propriul copil să privească un film pornografic sau de groază… Ori poate ar merge împreună la cinema, după care ar studia cu sârg planurile diegetice, scenariul și efectele vizuale… ?

PS: Pe Slavici nu l-am cunoscut personal, dar cu Sadoveanu am câteva peripeții mai teribile decât scenele din B a l t a g u l. Căci viața – nu-i așa? – bate literatura. Vi le voi povesti cu altă ocazie” scrie Mihai Șora.

Mihai Șora este un filosof și eseist român născut la 7 noiembrie 1916. Din 24 octombrie 2012 este membru de onoare al Academiei Române. Este deținătorul Premiului Uniunii Scriitorilor din România, a tradus din Jean-Paul Sartre și Jean-Jacques Rousseau. După evenimentele din decembrie 1989, a fost Ministru al Învățământului în primul guvern democratic provizoriu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente