(video) Reacția lui Dodon după decizia Curții Constituționale. „Eu nu cedez, cel mai probabil decretul va fi semnat de Candu”

igor_dodon

După ce Igor Dodon a refuzat să-l accepte pe Eugen Sturza în calitate de ministru al apărării, Curtea Constituțională a decis că el a încălcat constituția țării și că există probabilitatea ca acesta să fie suspendat din funcția de președinte, iar atribuțiile lui să fie preluate temporar de prim-ministru sau de președintele Parlamentului. La scurt timp după această decizie, președintele țării a venit cu o reacție, menționând că el „nu cedează”.

Președintele țării a venit cu o reacție la această decizie „Curtea constituțională poate doar interpreta normele constituționale, nu să le execute. Altfel decât uzurparea puterii în stat nu poate fi numită această acțiune.

Această decizie înseamnă că dacă președintele țării nu semnează decretele pentru a înainta o persoană la o funcție el este pus în două situații sau cedez și semnez decretul, sau nu semnez și această responsabilitate revine Parlamentului.

Eu port responsabilitate în fața cetățenilor, nu în fața lui Candu sau Filip. Eu nu voi semna indiferent de deciza curții constituționale.

Cel mai probabil decretul va fi semnat de Candu.

Haideți să facem un referendum să vedem cu cine merg cetățenii cu președintele sau cu PD.

Eu rămân devotat față de angajamentele mele pentru cetățeni, nu față de majoritatea parlamentară.”

Reamintim că președintele Curții Constituționale, Tudor Panțîru, a spus că președintele este obligat să facă numirile cerute de premier în funcțiile de miniștri, iar „refuzul de a-și îndeplini obligația de numire a candidatului propus repetat constituie… o premisă pentru suspendarea șefului statului”.

Igor Dodon s-a opus numirii lui Sturza pe motiv că acesta nu ar avea experiența necesară. Funcția de ministru al apărării este vacantă din decembrie trecut, când președintele Dodon l-a destituit pe ministrul Anatol Șalaru la cererea fostului partid al acestuia, Partidul Liberal.

Președintele s-a plâns de mai multe ori că are împuterniciri reduse și a criticat guvernarea că i le-ar restrânge și mai mult cu ajutorul unor decizii ale Curții Constituționale

Autoare: Elena Plămădeală

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente