(video) Fenomenul impresionant de ciocnire a două stele neutronice. Această descoperire deschide o nouă etapă în astrofizică

nebuloasa

Astronomia a intrat într-o nouă eră, combinând pentru prima dată observarea undelor gravitaţionale cu lumina. Aceştia au observat o coliziune cataclismică între două stele neutronice într-o galaxie îndepărtată, ce nu doar că a trimis unde în întreg universul, ci a trimis în spaţiu atomi nou-creaţi de aur, platină şi alte metale rare, informează adevarul.md.

„Această descoperire deschide o nouă etapă în fizică şi astronomie. Ne aflăm în momentul în care doar ce am început să detectăm undele gravitaţionale şi acum, cu ajutorul telescoapelor, am reuşit să detectăm lumina de la obiectul ce le-a produs: ciocnirea a două stele neutronice, un fenomen ce a fost prezis (de fizica teoretică n.red.), dar care nu a fost observat până acum”, a declarat profesorul Stephen Smartt, de la Queen’s University din Belfast, unul dintre cercetătorii din echipa ce a făcut această descoperire.

Stelele neutronice reprezintă cea mai densă formă de materie cunoscută, fiind nucleul ce rămâne în urma exploziei unei supernove. Fiecare dintre aceste stele are o masă mai mare decât cea a Soarelui (de peste 50 de ori mai mare) şi un diametru de câţiva kilometri. Altfel spus, o linguriţă de materie dintr-o stea neutronică are cântări un miliard de tone. Nucleul unei astfel de stele este format exclusiv din neutroni, cu o duritate de 10 miliarde de ori mai mare decât a oţelului.

Atunci când undele gravitaţionale formate în urma coliziunii celor două stele aflate la o distanţă de 130 de milioane de ani lumină au ajuns la planeta noastră, aceste mici distorsiuni în continuumul spaţiu-timp au fost identificate de detectoarele Ligo din Statele Unite şi Virgo din Italia.

„Am descoperit că această uniune dintre cele două stele neutronice a împrăştiat elemente chimice grele precum aur şi platină în spaţiu la viteze foarte mari”, a afirmat Kate Maguire, fiziciană în echipa internaţională ce a analizat aceste noi informaţii.

„Acum ştim că ciocnirea violentă a două stele neutronice este o fabrică de aur”, a concluzionat elegant Sheila Rowan, profesor la Universitatea Glasgow.

„Stelele neutronice sunt ceea ce există între o stea şi o gaură neagră. Atunci când două dintre ele se ciocnesc, ne aşteptăm să se „prăbuşească” imediat într-o gaură neagră, lăsând în urmă doar praf şi alte lucruri”, a afirmat profesorul Andreas Freise, cercetător în cadrul proiectului Ligo.

Autoare: Elena Plămădeală

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente