CC: președintele țării nu poate bloca înlocuirea membrilor cabinetului de miniștri, prerogativă a primului ministru

Curtea-Constotutionala-16-oct-2017-840×420

Curtea Constituțională a decis că șeful statului nu poate bloca înlocuirea membrilor cabinetului de miniștri și că decizia aparține primului ministru. Instanța s-a pronunțat după refuzul președintelui Igor Dodon să accepte propunerea premierului Pavel Filip de a-l numi pe Eugen Sturza în funcția de ministru al apărării, scrie EL.

Președintele Curții Constituționale, Tudor Panțîru, a spus că președintele este obligat să facă numirile cerute de premier în funcțiile de miniștri, iar „refuzul de a-și îndeplini obligația de numire a candidatului propus repetat constituie… o premisă pentru suspendarea șefului statului”.

Igor Dodon s-a opus numirii lui Sturza pe motiv că acesta nu ar avea experiența necesară. Funcția de ministru al apărării este vacantă din decembrie trecut, când președintele Dodon l-a destituit pe ministrul Anatol Șalaru la cererea fostului partid al acestuia, Partidul Liberal.

Președintele s-a plâns de mai multe ori că are împuterniciri reduse și a criticat guvernarea că i le-ar restrânge și mai mult cu ajutorul unor decizii ale Curții Constituționale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente