Studenții francofoni din Moldova sunt provocați să participe la un atelier științific. Vezi ce include programul

shutterstock_118048909
Foto: www.thinglink.com

Agenția universitară a Francofoniei sensibilizează studenții francofoni din Republicii Moldova către cercetare și inovare. Prin urmare, la Chișinău va fi organizat un atelier, care va va avea loc pe 17 octombrie 2017 și va fi compus din 2 părți : una teoretică și alta practică.

Partea teoretică a evenimentului va începe la ora 9.30 și se va desfășura în sala de conferințe a Facultății de Drept de la Universitatea de Stat din Moldova (str. Kogălniceanu, 67, bloc 2, parter). Va consta din o serie de prezentări făcute de doctoranzi și cercetători în diferite domenii : tehnologii alimentare, lingvistică, informatică, medicină și drept.

Începând cu ora 13.00 studenții vor participa la activități practice, având drept coordonatori doctoranzi și cercetători, care se vor desfășura în diferite locații în dependență de tematicile abordate:

#„Studierea parametrilor care afectează transferul de oxigen în vinuri” va avea loc în cadrul laboratorului Formării universitare francofone „Tehnologii Alimentare” al Universității Tehnice din Moldova (str. Studenților 9/9, bloc 5);

#„Concepția și asamblarea aparatelor electronice” va avea loc în cadrul laboratorului Formării universitare francofone „Informatică” al Universității Tehnice din Moldova (str. Studenților 9/9, bloc 3);

#„Franceza în oraș, sociolongvistica urbană” va consta într-un sondaj pe care studenții îl vor realiza pe străzile orașului Chișinău;

#„Anestezia condusă prin tehnologia AIVOC/TCI (administrarea intravenoasă conform obiectivului de concentrare)” va avea loc în cadrul catedrei de Anestezie și Reanimatologie „Valeriu Ghereg” din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”;

#„Experiențe practice privind cercetarea științifică în Franța” și „Metodologii de cercetare în drept internațional și relații internaționale”, vor avea loc la Formarea universitară francofonă „Drept” din cadrul Universității de Stat din Moldova, str. Kogălniceanu, 67, bloc 2, parter.

Sesiunea de închidere a evenimentului va începe la ora 15.00 când studenții vor reveni în locația inițială a evenimentului și vor prezenta rezultatele activităților practice în care au fost implicați.

Acest eveniment își propune să trezească interesul și curiozitatea tinerilor pentru cercetare și inovare și să promoveze cultura științifică în limba franceză în Republica Moldova.

Persoană de contact:

Olesea Simion, Responsabil Comunicare

Telefon : 060664264 ; e-mail : [email protected]

Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) este o instituție cu dublu statut: asociație ce reunește peste 800 de universități de pe 5 continente și, în același timp, operator al Francofoniei instituționale pentru învățământul superior și cercetare.

Încă din 1961, AUF pune în practică acțiuni în beneficiul instituțiilor de învățământ superior care oferă studii de limbă franceză sau în limba franceză : programe de burse, proiecte de cooperare, cercetare și guvernanță, susținerea manifestărilor științifice, sprijin pentru inserția profesională a tinerilor, intervenții în vederea reconstrucției sistemelor de învățământ în țările unde acest lucru este necesar. Răspunzând nevoilor definite de membrii săi, acțiunile AUF acoperă în prezent 104  țări.

Despre  Reprezentanța din Chișinău a Agenției Universitare a Francofoniei

Pentru Europa centrală și de est, activitatea Agenției este coordonată de către Direcția regională de la București (DRECO), care a fost inaugurată în 1994. Această direcție cuprinde o rețea de 109 universități membre provenind din 24 de țări. DRECO numără 7 reprezentanțe în 6 țări ale regiunii, Reprezentanța de la Chișinău coordonând acțiunile AUF în Republica Moldova și Ukraina.

Autoare: Elena Plămădeală

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente