Peste 100 de mii de vizitatori și 48 de mii sticle de vin. Iată bilanțul Zilei Vinului 2017

ziua
Foto: Photo Credit: wine of Moldova

Timp de două zile, pe 7-8 octombrie, în inima capitalei au fost amenajate standuri expoziționale ale producătorilor de vin, târgul meșterilor populari, Școala Vinului, Teatrul Gastronomic, un stand dedicat consumului moderat, o zonă dedicată alimentației publice și o scenă impunătoare.

Ziua Națională a Vinului a întrunit 47 de producători autohtoni de vinuri din Regiunile cu Indicație Geografică Protejată și s-a desfășurat sub genericul „Păstrăm legenda vie”.

Organizatorii evenimentului spun că sărbătoarea s-a soldat cu succes. „Am avut peste 100 de mii de vizitatori, dintre care 44 mii au fost cetățeni străini din România, China, Japonia, Cehia, Letonia, Belarus. Am văzut și un moment emoțional, când o cetățeancă chineză a văzut că pe o sticlă de vin este scris în limba ei și a chemat toată delegația ca să vadă că acest vin se exportă și în țara lor.” a menționa ministrul  agriculturii și industriei alimentare, Vasile Bîtca.

Vizitatorilor li s-au prezentat peste 1000 de soiuri de vin, iar 48 de mii sticle au fost puse la dispoziția celor care au venit.

Pentru prima dată vinurile au putut fi degustate cu pahare ecologice din tritan, 100% reciclabile, inerte la interacțiunea cu vinul. S-a redus cu aproape 75% consumul de energie electrică față de ediția de anul trecut – de la 12.000 Kw la doar 3.400Kw, grație utilizării energiei regenerabile, panourilor solare și a ecranelor LED pentru scenă.

Cantitatea de deșeuri produse s-a micșorat de peste două ori – de la 130 de metri cubi în 2016 la 59 metri cubi anul acesta. Vizitatorii și agenții economici au fost îndemnați să colecteze separat gunoiul pentru ca ulterior să fie suspus procesului de reciclare. Astfel, au fost reciclate 10% din totalul deșeurilor.

Zona de Relaxare a fost amenajată din materiale naturale cu elemente de decor eco, iar în Zona Gastronomică s-a optat mai mult pentru vase, tacâmuri și coșuri pentru recuperarea deșeurilor menajere din materiale biodegradabile. În demersul dezvoltării durabile a Zilei Naționale a Vinului, un exemplu de stand al viitorului se înscrie cel al Oficiului Național al Viei și Vinului, având la bază un container și dotări din materiale recuperate și amenajat cu mobilier din lemn recilat. Stand-ul se alimentează cu energie electrică de la panourile solare și permite recuperarea apei, tratarea și refolosirea ei.

Delegația oficială în frunte cu premierul Pavel Filip și ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Bîtca, alături de oaspeți din SUA, Japonia, Franța, Letonia, Polonia etc au participat la deschiderea oficială a Zilei Naționale a Vinului, iar ulterior au avut parte de degustări de vinuri organizate de experții Oficiului Național al Viei și Vinului la standul ambulant Vinul Moldovei – un stand în premieră instalat în cadrul Zilei Naționale a Vinului pentru a populariza brandul de țară. Prezenți la eveniment au fost, de asemenea, mai mulți ambasadori, oameni de afaceri, directori ai unor dintre cele mai mari rețele de supermarketuri din Europa, veniți în vizite de studiu. Ulterior, standul ONVV va călători atât prin țară, cât și în străinătate și va oferi un program inovativ de degustări.

Țelul sărbătorii a fost de a valorifica vinul moldovenesc și de a semna contracte noi cu companiile de peste hotare. La fel, de a promova consumul responsabil de vin. „Au fost vândute peste 2000 de  carnete de degustare, reiesă că s-a consumat aproximativ câte două păhare de vin per persoană, deci s-a promovat metoda responsabilă de consum.” a menționat Gheorghe Arpentin, director al Oficiului Național al Viei și Vinului.

Timp de două zile au avut loc 12 ateliere în cadrul „Școlii Vinului” și alte 34 la standurile vinăriilor. Experți în vinificație și somelieri certificați au împărtășit secrete ale unei degustări corecte, reguli de asociere a vinurilor cu bucatele.

Ziua Națională a Vinului 2017 a avut un caracter eco-responsabil, îndemnând consumatorii să devină prietenoși mediului înconjurător și vinului de calitate, care trebuie consumat conștient și moderat.

Autoare: Elena Plămădeală

 

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente