(infografic) Profesorii din Moldova au cel mai mic salariu în comparație cu colegii lor din UE. De 37 de ori mai mic decât în Luxemburg

collage

Un profesor moldovean are un salariu minim anual de aproximativ 37 de ori mai mic decât cel al unui coleg din Luxemburg (1 920 de euro față de 72 000 de euro), diferențe mari fiind și față de profesorii din Germania, Suedia, Franța, Italia, Portugalia.

Guvernul Republicii Moldovei, începând din 1 septembrie anul curent, a majorat salariile cadrelor didactice din învăţământul general şi profesional-tehnic cu 11,3 %.

În urma modificărilor, salariile cadrelor didactice şi ştiinţifico-didactice din instituţiile de învăţământ finanţate de la buget arată în felul următor, notează fisc.md.

# rector – 5977 lei
# profesor universitar – 4485 lei
# conferenţiar universitar – 4035lei
# lector universitar – 3734 lei
# asistent universitar, formator, maestru – 3289 lei
# profesor şi învăţător din învăţământul general şi profesional tehnic cu studii superioare – 3289, iar pentru cei cu studii medii de specialitate – 2688 lei
# funcţiile didactice în învăţământul profesional tehnic, cu excepţia profesorului, cu studii superioare – 2983 lei, cei cu studii medii de specialitate – 2688 lei.

Chiar și acest lucru nu îmbunătățește condițiile de trai (financiare) ale dascălilor.  Inițiativa guvernării să ridice suma salariilor profesorilor este cauzată (și) de câteva probleme cronice ale sistemului educațional din Republica Moldova, printre care  se enumeră salarizarea slabă, calitatea proastă a pregătirii cadrelor didactice și exodul pedagogilor.

În comparație, salariile profesorilor din UE sunt de câteva ori sau chiar de zeci de ori mai mari decât salariile profesorilor moldoveni. De exemplu, cel mai mare salariu din UE îl ridică dascălii din Luxemburg 72 000 de euro (de 37 de ori mai mare decât cel din Moldova), iar cel mai mic salariu este de 3 583 de euro oferit profesorilor din România (în comparație cu 1920 de euro salariul învățătorilor din Moldova).

Mai jos puteți vedea ce salarii ridică profesorii din țările membre UE.

În acest tabel sunt stipulate toate salariile profesorilor din UE.

1

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente