(video) Maia Sandu, riscă să răspundă penal dacă procurorii stabilesc că denunțul împotriva lui Plahotniuc este fals

7

Preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a fost invitată la Procuratura Generală în legătură cu denunţul semnat de către ea pe numele lui Vlad Plahotniuc, în care aceasta solicită atragerea la răspundere penală a liderului PDM „pentru săvârşirea infracţiunii de uzurpare a puterii în stat”.

„Procurorul m-a invitat să-mi aducă la cunoștință Art.311  din Codul Penal despre răspunderea penală în cazul unui denunț fals. În același context, am fost invitată mâine la următoarea ședință în calitate de martor”, a declarat Sandu.

Mai mult, lidera PAS, interpretează audiența sa la Procuratură ca pe o intenție de intimidare, „mai  ales dacă ne amintim despre situația denunțului împotriva lui Igor Dodon la care am primit doar un simplu răspuns, fără niciun element de spectacol. Aici, iată s-a mers mai departe, fiindcă este cazul lui Vladimir Plahotniuc”.

Iată cum explică Maia Sandu clauzele de învinuire pe numele lui Plahotniuc în denunțul său.

# „Începem de la modul cum s-a format Parlamentul. Din Parlamentul reprezentat de mai multe partide a ajuns să fie controlat de un partid care a obținut doar 15% la alegerile parlamentare”;

# „În cadrul briefingului săptămânal organizat de PD, Vlad Plahotniuc vorbește în numele Guvernului, în numele Parlamentului, în numele instituțiilor publice care ar trebui să fie independente și să ia de sine stătător aceste decizii”, a conchis Maia Sandu.

De cealaltă parte, potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale invitarea la audieri este o măsură necesară, care se aplică în toate cazurile de acest gen în scopul bunei desfăşurări pe mai departe a măsurilor procedurale legale. De asemenea, motivaţia aducerii la cunoştinţa denunţătorului a prevederilor legale este o măsură obligatorie, nu opţională, impusă de rigorile art.263 alin.(7) din Codul de procedură penală, potrivit cărora: „persoanei care face denunţ sau plîngere i se explică răspunderea pe care o poartă în caz dacă denunţul sau plîngerea este intenţionat calomnios/oasă, fapt care se consemnează în procesul-verbal sau, după caz, în conţinutul denunţului sau al plîngerii şi se confirmă prin semnătura persoanei care a făcut denunţul sau plângerea”.

De asemenea, potrivit comunicatului de la Procuratură, președinta PAS, Maia Sandu, nu a dorit să ofere astăzi procurorului detalii suplimentare privind fapta denunţată, optând pentru o nouă audiere în cursul zilei de mâine.

Precizăm că la 21 septembrie, PAS a depus un denunț la Procuratură în care a cerut atragerea la răspundere penală a cetățeanului Plahotniuc Vladimir pentru săvârșirea infracțiunii de uzurpare a puterii în stat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente