Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a dat un ultimatum guvernului catalan: până luni să renunţe la procesul de independenţă, altfel va suspenda autonomia politică a Cataloniei şi va guverna regiunea în mod direct, transmite Reuters, preluat de adevărul.ro

Decizia premierului spaniol ar putea adânci confruntarea dintre Madrid şi regiunea din nord-estul Spaniei, dar, în acelaşi timp, ar putea semnala o cale de ieşire din cea mai mare criză politică a ţării de la lovitura militară eşuată din 1981.

Mai târziu acesta a informat parlamentul Spaniei că guvernul Cataloniei are termen până luni, 16 octombrie, ora 8.00 pentru a răspunde. Dacă Puigdemont va confirma faptul că a declarat independenţa regiunii, atunci acestuia îi vor fi acordate încă trei zile pentru a corecta această decizie, până joi, 19 octombrie, ora 8.00. Dacă nici acest lucru nu va reuşi, atunci Articolul 155 va fi invocat.

Experţii susţin că deocamdată nu este clar dacă oficialii catalani vor răspunde acestei cereri, dar este clar că acum sunt puşi în faţa unui paradox. Dacă Puigdemont va afirma că a proclamat independenţa Cataloniei, atunci guvernul de la Madrid va interveni. Dacă va afirma că nu a proclamat independenţa, atunci partidul de extremă-stânga, CUP, cel mai probabil, îşi va retrage susţinerea pentru guvernul minoritar.

„Rajoy are două obiective: dacă Puigdemont rămâne ambiguu, mişcarea pro-independenţă se va fragmenta; dacă Puigdemont va insista pentru independenţă, atunci Rajoy va putea invoca Art. 155”, a afirmat Antonio Barroso, director adjunct al firmei de consultanţă din Londra, Teneo Interlligence.

„În fiecare din aceste situaţii, scopul premierului Rajoy va fi de restaurare a autorităţii în Catalonia, iar acest fapt va conduce la alegeri anticipate în regiune.”

Miza acestei crize este cât se poate de mare: desprinderea Cataloniei, regiune cu propria limbă şi propria cultură, ar reprezenta pierderea unei cincimi din economia Spaniei şi mai mult de un sfert din exporturile ţării.