Cum se vede corupția în context urban? Află în cadrul unor expoziții și proiecții de filme la Chișinău

22407548_1337022579740322_1673488352_n

În perioada 17 – 30 octombrie, la Chișinău, Institutul Goethe din Ucraina organizează o serie de evenimente în cadrul proiectului „Irezistibil ? // Bestechend?”. Printre acestea se numără o expoziţie de grup, un proiect teatral documentar şi o serie de proiecţii de filme.

Programul evenimentelor

Expoziţie: Cub Gri

17.10. – 30.10. Chişinău

Galeria de Artă Bunker

Curatoarea Kateryna Mishchenko împreună cu şase artişti din Ucraina, Germania şi Republica Moldova se preocupă de zonele gri ale sistemului actual economic şi social, focusându-se pe contextul post-sovietic. Dezbaterile la acest subiect deseori se limitează la nevoia pentru transparenţă şi strategii anti-corupţie. Artiştii însă depăşesc aceste limite şi examinează în particular dimensiunile sale culturale, sociale şi istorice. Mediile artistice utilizate sunt arta-video şi fotografia.

Festival de film: Filme împotriva corupţiei

19.10. – 21.10. Chişinău

Cinematograful Odeon

În colaborare cu Agenţia independentă de distribuţie a filmelor din Ucraina, Arthouse Traffic, la Cinematograful Odeon vor fi prezentate filme internaţionale care abordează fenomenul corupţiei: Poziţia copilului (România, 2013), Il Divo (Italia, 2009), A cincea putere (USA, 2013), Prostul (Rusia, 2014), Jocuri murdare (Germania, 2016) şi Sistemul (Germania, 2011). După proiecţii vor avea loc discuţii cu directorii de film şi experţii locali.

Filmele vor fi prezentate în limba originală cu subtitrări în limba română.

Performance-uri despre corupţie

18.10. Chişinău

Teatrul Ginta Latină

Cunoscuţii activişti de teatru din Ucraina, Pavel Yurov şi Dmytro Levytskyi, vor prezenta performance-uri la tema corupţiei. În performace-ul Restaurantul Ucraina, Dmytro Levytskyi examinează împreună cu publicul într-un format captivant mijloacele de comunicare audio-vizuale. El pune accent pe faptul că corupţia a devenit o valută cotidiană care afectează relaţiile oamenilor cu sistemul gurvernamental. În Convingerea interioară Pavel Yurov încearcă să reflecte cazuri de corupţie în care justiţia fie a fost restabilită, fie s-a manifestat vizibil. Cercetarea lui Yurov se focusează pe istoria şi natura fenomenului, precum şi pe contextul religios şi filosofic al corupţiei.

Acest proiect are loc în cadrul Zilei Internaționale împotriva Corupției și este o colaborare între Goethe-Institut din Ucraina, Agenția pentru Educație Civică, Agenţia independentă de distribuţie a filmelor Arthouse Traffic, și este sprijinit de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania.

Detalii despre proiect aflați pe pagina de Facebook.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente