Sofia Șuleanschi: Venim să susținem tinerii în ghidarea profesională. Iată tot ce trebuie să știți despre Centrele de Ghidare în Carieră

Poze 1

CEDA a organizat, în parteneriat cu ANOFM, în premieră, Forumul Regional al Profesiilor la Cahul. Asemenea evenimente vor mai fi organizate la Soroca și la Cahul. Vă invităm să citiți mai jos un interviu cu Sofia Șuleanschi despre Centrele de Ghidare în Carieră.

CEDA a organizat, în parteneriat cu ANOFM, în premieră, Forumul Regional al Profesiilor la Cahul. Urmează, din câte am înțeles, evenimente similare la Soroca și Cahul. Care este scopul acestor forumuri?

Scopul acestor evenimente, pe care le organizăm împreună cu partenerii noștri strategici: ANOFM și oficiile sale din Cahul, Soroca și Chișinău, este de a promova lumea profesiilor pentru tinerii din aceste regiuni.  De a iniția un dialog constructiv cu alți parteneri cointeresați în oferirea de oportunități tinerilor, pentru ca aceștia să-și poată dezvoltă o carieră de succes aici, la ei acasă.

Cine și cum ar trebui să ajute tinerii în formarea lor profesională, în ghidarea lor în profesie?

În primul rând, tinerii încep calea lor spre o profesie încă de pe băncile școlii, dar și în familie. Noi, în cadrul proiectului REVOCC, susținut de Agenția pentru Dezvoltare din Austria și în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, am intervenit în curicula la Educația Civică, deoarece în cadrul acestei discipline un modul este dedicat orientării profesionale. Anumite elemente din acest domeniu sunt în prezent pilotate și în cadrul unei alte discipline — Educația Tehnologică. Dar, cu siguranță, ghidarea în carieră ține și de instituțiile de pe piața muncii și aici au fost dezvoltate mai multe servicii în cadrul Centrelor de ghidare în carieră, care au fost create în ultimul an în cdarul AOFM din Cahul, Chișinău și Soroca. Aceste Centre au fost dotate cu echipamente; împreună cu experții din domeniu au fost dezvoltate mai multe instrumente și servicii care vor servi tinerii în planificarea și dezvoltarea unei cariere de success. Chiar și evenimentul de astăzi face parte din acele servicii, care în viitorul apropiat pot deveni o platformă atât informațională, dar și practică de orientare și ghidare profesională a tinerilor.

Unde se pot adresa tinerii pentru suport atunci când sunt în căutarea unui loc de muncă sau vor să-și aleagă o profesie?

Până acum au fost deschise trei Centre de Ghidare în Carieră în cadrul Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă din mun. Chișinău, Cahul și Soroca.

Centrele oferă gratuit servicii de ghidare în carieră prin:

  • informare despre lumea profesiilor, specifcul pieței muncii, profesii solicitate pe piața muncii etc.
  • autocunoaștere (cine sunt, ce pot, cum se potrivesc calitățile, trăsăturile mele cu profesia de vis etc.);
  • marketing vocational (cum mă promovez, inclusiv prin CV, scrisoare de intenție, cum pot susține un interviu etc.);
  • luare a decizieilor (cum decid ce profesie aleg, ce loc de muncă caut etc.).

Adresele acestor Centre pot fi găsite pe site-ul www.ceda.md

Ce recomandări aveți pentru tinerii de astăzi care vor deveni angajații sau, poate chiar, businessmenii de mâine?

În primul rând, să analizeze foarte minuțios ce și-ar dori să devină si cu ce le place să se ocupe, ce abilități și competențe dețin deja și dacă acestea le pot fi de folos în ceea ce își doresc să devină. Să se informeze și despre situația de pe piață vis a vis de profesia aleasă, dar și despre cerințele angajatorilor. Cât privește cei care-și doresc să inițieze, să pornească o afacere proprie sau să se auto-angajeze pe propria responsabilitate — i-ași încuraja în primul rând să se gândească bine asupra ideii, să o evalueze minuțios. Să studieze cererea la produsul sau serviciul pe care-și doresc să-l promoveze și, cu siguranță, să se gândească atent la cei care urmează să beneficieze, să cumpere produsul sau serviciul oferit de ei. Desigur, încă multe lucruri urmează a fi luate în calcul, dar aici noi venim să încurajăm în mod special tinerii absolvenți ai instituțiilor profesional-tehnice din țară, pentru care CEDA are o ofertă specială de instruire în afaceri, cu oportunitate de a obține și suport financiar pentru procurarea echipamentului necesar.

poze 2

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente