(foto) O perlă a secolului XX! Cum arată în prezent Colegiul pedagogic „Mihai Eminescu” din Soroca

34_big

Pe teritoriul Republicii Moldova de-a lungul timpului au luat naştere o mulţime de monumente istorice. Unele s-au păstrat, iar altele s-au stins sub presiunea timpului sau sub influenţa oamenilor. Cu toate astea, Colegiul pedagogic „Mihai Eminescu” din Soroca, fostul Gimnaziu pentru fete „Domnița Ruxanda”, a reuşit să ajungă până astăzi şi să bucure ochii celui care îl priveşte.

Construit în anii 1902-1910 după proiectul arhitectului V.I. Schmidt în stil caracteristic arhitecturii eclectice clasiciste, este unul din puținele edificii care și-au păstrat funcționalitatea din momentul construcției și până în prezent.

 

70_big

Acesta are în subordine două blocuri de studii principale, o unitate de cazare principală și câteva auxiliare. Acest complex până în 1991 a fost un important centru educațional regional din Moldova și Ucraina, având o capacitate de cca 2000 de studenți. Odată cu criza economică și socială parvenită pe parcursul ultimelor două decenii, instituția a intrat într-un proces continuu de degradare, inclusiv fizică, ceea ce face imposibilă exploatarea patrimoniului acesteia la capacitate maximă. Totuşi, el rămâne a fi în continuare unul dintre monumentele istorice inedite, care merită a fi vizitate.

 

22135588_1728940447178344_6288640528065423999_o

Elena Plămădeală

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente