Cum să ne amintim tot ce învăţăm? 12 sfaturi pentru o memorare mai uşoară şi mai eficientă

educatie
Foto: Platforma copiilor

Deşi învăţăm lucruri pe tot parcursul vieţii, nu reuşim să ştim totul din cauza faptului că uităm foarte multe dintre informaţiile învăţate recent. Din fericire, există o formulă universală care ne ajută să ne antrenăm memoria şi să reţinem mai uşor ceea ce ne interesează, descoperită de un psiholog german.

Creierul nostru încearcă să ne protejeze de o cantitate mare de informaţie inutilă, astfel că toate lucrurile învăţate recent, vor fi depozitate în memoria pe termen scurt, iar dacă nu le repetăm sau nu le folosim, le vom uita după numai câteva zile. Psihologul german, Hermann Ebbinghaus, a descoperit o formulă care ne ajută să ne antrenăm mult mai uşor memoria, astfel încât să nu uităm informaţiile care ne interesează, scrie Bright Side.

Astfel „Curba Uitării Ebbinghaus“ ne arată cum după numai o oră de la încheierea procesului de învăţare, uităm mai mult de jumătate din cantitatea de informaţie asimilată, iar după o săptămână, ne amintim doar 20% din ceea ce am învăţat. Pentru a reţine informaţia pentru o perioadă mai lungă de timp, trebuie să încercaţi să o depozitaţi în memoria pe termen lung a creierului. Memorarea forţată nu este foarte eficientă în acest caz, deoarece creierul nostru nu poate să înţeleagă rapid informaţiile şi să facă asocieri complicate. Aşadar, ar trebui să încercaţi să vă extindeţi perioada de memorare, care ar trebui să dureze mai multe zile sau chiar mai multe săptămâni, scrie adevarul.ro.

 

12 sfaturi pentru o memorare mai uşoară şi mai eficientă

#1. Încercaţi să învăţaţi logic, nu mot-a-mot sau „pe dinafară“: încercaţi să înţelegeţi ceea ce învăţaţi. Lucrurile pe care le înţelegeţi şi pe care le treceţi prin filtrul propriei minţi vor fi memorate de nouă ori mai rapid.

# Învăţaţi doar cele mai utile informaţii: în acest caz, ar trebui să învăţaţi şi să vă setaţi corect priorităţile.

# Luaţi în considerare faptul că informaţiile situate la începutul şi la sfârşitul listei de învăţare sunt asimilate cel mai bine.

# Amintiţi-vă că informaţiile asemănătoare pot fi încurcate: schimbaţi-vă atenţia de la un subiect la altul, pentru a evita confuzia în cazul informaţiilor asemănătoare.

# Învăţaţi lucruri total diferite, în antiteză unul cu celălalt: de exemplu, dacă învăţaţi o limbă străină, memoraţi cuvinte dimineaţa şi seara. Este mai simplu să vă amintiţi anumite informaţii, atunci când le-aţi învăţat în momente diferite, chiar opuse.

# Construiţi-vă propriul „palat al minţii“: ideea este să asociaţi anumite lucruri cu un anumit loc. De exemplu, dacă vă aflaţi în camera dumneavoastră, încercaţi să conectaţi un lucru pe care-l învăţaţi, cu ceva din cameră. Repetaţi-l de câteva ori. După aceea, încercaţi să vă amintiţi cum arată camera în memoria dumneavoastră, şi repetaţi lucrurile pe care le-aţi învăţat în acest fel.

# Folosiţi cuvinte de legătură: scopul acestei tehnici este să legaţi o informaţie de alta. Aşadar, atunci când folosiţi cuvinte de legătură, vă amintiţi automat de ceea ce urmează după acel cuvânt.

# Asociaţi cuvintele noi cu cele pe care le ştiţi deja: dacă învăţaţi o limbă străină, de exemplu, puteţi să memoraţi cuvintele noi bazându-vă pe asocierile dintre cuvintele pe care le ştiţi deja.

# Inventaţi poveşti: dacă trebuie să memoraţi o cantitate mare de informaţie într-o anumită ordine, încercaţi să puneţi acele informaţii în contextul unei poveşti. Este important ca acestea să fie conectate între ele şi să aibă un fir logic.

#  Înregistraţi ceea ce învăţaţi: înregistraţi informaţiile pe care le învăţaţi cu voce tare, apoi asculaţi de câteva ori înregistrarea audio. Această metodă este extrem de folositoare în cazul celor care au o memorie auditivă bună.

# Vizualizaţi ceea ce învăţaţi: folosţi limbajul corpului în procesul de învăţare. Acest lucru vă va ajuta să vă antrenaţi „muşchii” memoriei.

# Alegeţi cele mai bune materiale pentru a vă culege informaţiile: nu folosiţi cărţi vechi sau metode învechite de învăţare, pentru că s-ar putea ca lucrurile să se fi schimbat între timp, de când anumite cărţi au fost scrise. Nu vă irosiţi timpul citind din cărţi cu un limbaj învechit, de lemn sau pe informaţii care nu mai sunt de actualitate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente