(video) Teleportează-te în culisele culturii şi trăieşte emoţiile muzicii lui Bach într-un documentar de scurtmetraj

22219537_488481398190617_612505112_o

Starea Caselor de Cultură, grandoarea unor săli, ce se întâmplă pe scenă și după culise cu câteva ore înainte de concerte, emoțiile artiștilor înainte să iasă în fața publicului și după, cum arată un concert de muzică clasică în afara cadrului său caracteristic, în Case de Cultură din țară, cum au întâmpinat oamenii muzica clasică și ce trăiri au avut – toate acestea pot fi vizionate într-un documentar de scurtmetraj despre Festivalul „Moldo Crescendo”, ediția 3, „Bach la Casa de Cultură”, lansat aseară, 1 octombrie, pe rețelele de socializare.

Filmul, realizat de Victor Gălușcă (premiat acum două zile la festivalul de film de la București, „Docuart”, cu premiul pentru cel mai bun film documentar), Vera Belocrîs și Lucia Lupu, a fost realizat în baza imaginilor video de la toate cele nouă concerte de muzică clasică ale festivalului, în cadrul căruia au evoluat opt muzicieni ai „Moldo Crescendo” și actrița Lia Sinchevici, cu un recital de poezie, cu toții artiști stabiliți peste hotarele Republicii Moldova.

Lucia Lupu, cea care a montat documentarul, povestește că pentru un documentar de cca 10 minute, care să conțină tot ce și-au propus, i-a fost foarte greu să aleagă din cei peste 300 GB de material video. Au fost foarte multe cadre frumoase, pline de esență.

La rândul lor, muzicienii au mărturisit că, deși inițial au fost planificate pentru film și câteva interviuri despre concerte, au ales să renunțe, întrucât „filmul redă totul și nu este nevoie de explicații, este nevoie doar să privești atent”.

Vă reamintim că în perioada 21 iulie – 6 august, în nouă Case de Cultură din Republica Moldova au avut loc concerte cu muzică clasică, susținute de „Moldo Crescendo”, recitaluri de poezie ale actriței Lia Sinchevici, iar tineri artiști – nouă fotografi și cei trei autori ai documentarului – au adunat materiale foto și video despre Festival și Casele de Cultură din Republica Moldova.

Proiectul „Bach la casa de Cultură” face parte din a treia ediție a Festivalului Moldo Crescendo și s-a desfășurat la Ialoveni, Mereni, Ceadâr-Lunga,  Călărași, Cimișlia, Hâncești, Rezina, Băhrinești și Chișinău.

Turneul a avut loc datorită campaniei de crowdfunding pe Guvern 24 – a contribuțiilor Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Diasporei Culturale și publicului larg, a Ministerului Culturii, Institutului Cultural Român și partenerului general „Gura Căinarului”.

Menționăm că proiectul Moldo Crescendo a fost fondat de tineri muzicieni din Moldova cu studii în Universități de Muzică din Elveția, Belgia, România, Italia, Marea Britanie, Finlanda, Germania și Rusia. În anul 2016, Moldo Crescendo a evoluat pentru prima oară în afara Capitalei, la Castelul Mimi din Bulboaca și conacul Ciolak-Malski din Bahmut. Ediția a doua a proiectului, „Moldo Crescendo Conace”, a fost la fel finanțată prin crowdfunding, în proporție de 30%.

Moldo Crescendo deja a început pregătirile pentru ediția 4. Urmăriți pagina lor pentru a fi la curent cu următoarele evenimente.

Autoare: Elena Plămădeală

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente