14 lucrări de bandă desenată au fost expuse în cadrul unei expoziții lansată marți, 26 septembrie, în holul de la Palatul de Cultură din Cahul. Lucrările reprezintă o retrospectivă a benzii desenate românești cu povești sociale care aduc în prim-plan oamenii invizibili din jurul nostru, alegeri cu care se confruntă cei tineri sau interacțiunea dintre minorități și majorități.
Depresia, violența în familie, hărțuirea sexuală, etichetarea elevilor sau puterea de a trece peste toate – acestea sunt doar o parte dintre subiectele sociale transpuse în expoziția de bandă desenată, din Cahul. „Lucrările expuse aici sunt parte a unei expoziții mult mai mari care a avut loc în luna mai, la București, în cadrul Salonului European de Bandă Desenată, unde au participat artiști din 15 țări. La Cahul am adus doar lucrările participanților români din cadrul acestui eveniment”, a precizat în deschiderea evenimentului Anca Hrab, reprezentantă a Institutul Cultural Român (ICR).
„Credem că benzile desenate sunt o soluție interesantă pentru a disemina mesaje, pentru a face lectura mai interesantă. Copiilor și profesorilor le-aș spune că benzile sunt o formă de carte foarte interesantă”, a menționat Octav Avramescu, venit și în calitate de librar și editor. Acesta a prezentat și o serie de mostre de publicații cu povești desenate.
Expoziția reprezintă un eveniment conex festivalului de Film Documentar MOLDOX, care are loc în această săptămână la Cahul. „Este o expoziție a cărei lucrări au ca numitor comun subiecte sociale. Mă bucur că se potrivește și cu tema acestui festival de film. Sunt două lucruri care merg împreună și sper să vă bucurați și voi așa cum m-am bucurat și eu de lucrările de aici”, a ținut să menționeze Alexandru Cibotariu, artist de bandă desenată și curatorul expoziției.
În cadrul Salonului de la București a fost publicată și o cărticică cu benzi desenate semnată de Alexandru Cibotariu. O parte dintre ele au fost dăruite copiilor și adulților veniți la lansarea din Cahul, fiind însoțite de autograful autorului. Pentru curioșii benzelor desenate, expoziția va rămâne pe holul de la Palatul de Cultură din Cahul până la mijlocul lunii octombrie. Iar în format electronic pot fi găsite pe site-ul respect.com.eu.
Banda desenată este prezentată în cadrul MOLDOX Festival cu suportul Institului Cultural Român și EUNIC.