Lecție utilă pentru tineri. Cum evităm manipularea informațională

image

Mai mulţi tineri au participat la o discuţie cu genericul „Tehnici de bază de manipulare a conștiinței maselor prin intermediul mass-media”, în care au aflat cum să identifice o minciună, cum să evite informaţia neveridică şi cum să o filtreze corect. Mai jos găseşti şi tu câteva sfaturi utile dintre acestea.

Activitatea a avut drept scop consolidarea capacităților mass-mediei autohtone, ofițerilor de presă și a formatorilor de opinie privind efectele dezinformării și propagandei.

Evenimentul a fost organizat pe 25 septembrie de către Centrul de Informare şi Documentare. Invitat special a fost Anton Mikhnenko, editor la Ukrainian Defense Review Magazine, expert al Centrului pentru armata, conversie și studii de dezarmare din Ucraina.

Informaţia este precum un drog. Fiecare dintre noi se trezeşte cu o sete de informaţie, dar de multe ori ea nu este veridică şi are scopul de a manipula, de a influenţa, de a schimba mentalitatea. Pentru a ne proteja, fiecare dintre noi, trebuie în primul rând să cunoască tehnicile de manipulare. La fel, trebuie să ne găsim o ocupaţie, pentru a ne detaşa uneori de tot negativismul”, a menționat Anton Mikhnenko.

În cadrul evenimentului, au fost discutate cele mai întâlnite tehnici de manipulare informaţională precum: accentuarea intenţionată a unor fapte pentru a ascunde adevărul; amestecarea faptelor şi evidenţierea anumitor cuvinte din context; traducerea greşită; ascunderea celor mai importante detalii; apelarea la frică; utilizarea anumitor expresii şi abordări care creează o reacţie negativa; trimitere la surse anonime dar şi multe altele.

Participanții au primit câteva sfaturi care îi vor proteja de manipulare, printre acestea se numără:

#Este foarte important să citim cât mai mult, dar nu să privim doar video. Când o persoană citeşte, gândeşte critic, astfel este mai greu să îl duci în eroare.

#Nu trebuie să credem în nicio sursă. Este necesar să verificăm fiecare informaţie, din mai multe surse, de la diferite redacţii şi chiar din ţări diferite.

#Când îţi dai seama că nu te mai uiţi sceptic şi poţi cădea pradă minciunii, trebuie să încetezi să urmăreşti această propagandă.

#Încearcă să nu te implici emoțional, astfel devii un sclav.

Autor: Cristina-Valentina Nosatîi

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente