A găsit armonia perfectă dintre muzică şi litere. Constanţa Bordeianu: „Muzica ne uneşte”

21430518_1724413877855325_3669816113767632658_n

La 25 de ani, Constanţa Bordian a trecut prin mai multe încercări. Acesta a început studiile în medicină, dar mai aproape sufletului i-a fost Facultatea de Filologie de la Universitatea pedagogică Ion Creangă, unde îşi face studiile până în prezent. Cu toate că nu a făcut niciodată ore de canto, Constanţa are o voce uimitoare, fiind pasionată de muzică de estradă.

Părinții i-au descoperit talentul întâmplător

Cu toate că ambele bunici, tatăl şi fratele au un glas muzical deosebit, talentul ei a fost descoperit întâmplător la vârsta de 10 ani. În timp ce făcea curăţenie prin ogradă, Constanţa fredona un fragment din piesa preferată. În acel moment, mama a avut parte de o mare surpriză, văzând că fiica ei cântă atât de bine.

Mereu fredonam diverse melodii în baie, în drum spre grădiniţă, înainte de somn sau atunci când citeam. Nu îmi plăcea să fiu auzită de către cineva, pentru că vocea reprezenta un mic secret, o părticică din mine care trebuia păzită cu multă grijă. Părinţii şi bunicii m-au încurajat foarte mult, fiind mândri că am moştenit talentul lor. Îmi aduc aminte cu mare drag când de sărbători cântam toţi împreună. Atât era de plăcut să ne asculţi dintr-o parte, încât mama fiind unica din familie care nu avea voce, se emoţiona până la lacrimi.

Totuşi după ce vocea i-a fost auzită, Constanţa şi-a propus un nou scop în viaţă – să devină interpretă.

,,Îmi imaginam cum voi cânta pe cele mai mari scene din lume, alături de Lara Fabian, Whitney Houston, acestea fiind interpretele favorite şi până în ziua de azi. Dacă vorbim de idolii din Republica Moldova, atunci am rămas mereu impresionată de Zinaida Julea şi Adriana Ochişanu.

În clasa a cincea, Constanţa a început să cânte în corul liceului, iar în clasa a opta şi-a creat propria formaţie şi nu rata nici un concurs muzical din liceu.

Simţeam o nespusă satisfacţie când eram lăudată de profesori. Chiar dacă nu am făcut cursuri de canto, eram mereu printre favorite. O dată chiar am avut parte de o situaţie penibilă. Ţin minte şi acum cum profesoara ne-a zis că va avea loc un concurs naţional foarte important. Era doar un singur loc, aşa că alegerea trebuia făcută între mine şi prietena mea, care cânta de mult timp şi regulat facea ore de canto. Totuşi, la concurs am plecat eu, simţindu-mă într-o oarecare măsură vinovată, cu toate că mi-a fost plăcut să observ că prietena mea nu era supărată, ba din contra, era bucuroasă de victoria mea.

image

Este laureata mai multor concursuri muzicale

A fost laureata festivalului Constelația Dansului şi a Muzicii, dar totuşi unul dintre cele mai memorabile concursuri rămâne Дивограй din Ucraina, unde a luat premiul întîi.

Participarea la concursurile internaţionale precum Vocea României, X Factor este o idee foarte bună. De fapt, şi eu aş dori, dar nu mă simt pregătită. Participând la astfel de concursuri, nu aş vrea să promovez doar numele meu, ci şi întreaga ţară. La fel, aş vrea să demonstrez că pentru o voce frumoasă nu este necesar să ai studii muzicale şi desigur cea mai mare dorinţă este să las juriul cu gura căscată.

A ales să îşi facă studiile la facultatea de Filologie aceasta oferă mai multe posibilităţi. Aceasta va putea fi profesor dar şi editor de ziare, şi altele. Constanţa consideră că între filologie şi muzică există o strânsă legătură.

21935282_1727823464181033_1772212483_n

Între ele este o legătură pe care doar oamenii de artă o pot înţelege. Există o mulţime de poeţi a căror versuri se cântă: Mihai Eminescu, Grigore Vieru, Nichita Stănescu sunt doar câteva exemple. Filologia tot are muzicalitate, pentru că toţi scriitorii şi toţi filosofii au un auz perfect în crearea operelor de e artă.

Constanţa recunoaşte că pentru o carieră muzicală de succes necesită suţinere dar şi mulţi bani.

Este dificil pentru un student să îşi înceapă o carieră muzicală cu propriile puteri. În cazul de faţă, talentul nu are nici o putere. De exemplu cea mai ieftină piesă ajunge la 300 de euro. Iar dacă vrei să faci şi un video pentru piesă, atunci suma poate ajunge la peste 1000 de euro. Plus că ai nevoie şi de un compozitor şi de un producător, ceea ce tot este costisitor.

„A fost o situaţie când muzica m-a salvat”

Muzica este o modalitate de a te relaxa, de a te detaşa de la rutină, iar în unele situaţii este şi o scăpare de la probleme. De acest lucru s-a convins şi Constanţa.

A fost o situaţie când muzica m-a salvat. Eram studentă la Medicină. Era opt martie şi am luat flori tuturor profesoarelor. A ajuns rândul să o felicităm pe cea mai severă profesoară, pe care nu am vazut-o niciodată zâmbind şi de care ne era frică . Colegii m-au convins să cânt o piesă. Era o provocare pentru mine, şi ne întrebam o să zâmbească oare, sau nu?! Când am început să cânt, am văzut cel mai frumos şi sincer zâmbet, în timp ce ochii îi erau plini de lacrimi. Atunci am înţeles că am ajuns şi la inima ei şi că nu există persoane de fier. M-am mirat cât de puternică pare la exterior şi cât este de sensibilă în interior. Atunci mi-am dat seama de puterea pe care o are muzica, că ea atinge şi cele mai sensibile corzi ale inimii. Şi apropo, în ziua aceea lucrarea a fost anulată” (râde).

21935568_1727821397514573_781307473_n

Şi dăcă credeţi că artiştii nu fac toată ziua nimic, vă greşiţi amarnic. Aceştia au un program foarte încărcat, uneori chiar se extenuează până la ultimele puteri. Dar cum în orice profesie există anumite şmecherii, aşa şi în muzică există anumite secrete care ajută artistul să treacă peste unele situaţii penibile precum pierderea vocii înainte de concert. Constanţa ne-a împărtăşit câteva dintre secretele pe care le-a moştenit încă de la bunica.

Cred că talentul este doar un început de cale, este un noroc, un dar de la Dumnezeu. Dacă nu munceşti zilnic, nu ai succes. Pentru o voce plăcută este necesar să îţi creezi o rutină zilnică. Mă refer la exerciţiile de dicţie, exerciţiile de respiraţie, frământări de limbă. La fel, trebuie să duci un mod de viaţă sănătos: să nu consumi dulciuri, băuturi carbogazoase sau alcoolice, prea reci sau prea fierbinţi şi desigur să nu fumezi. Înainte de un concert nu vorbesc deloc o zi întreagă. La fel, mănânc lămâie amestecată cu miere de albini.

 

„Muzica este cea care într-un final ne uneşte”

Pe lângă muzică, Constanţa este implicată în mai multe activităţi: este moderatoare la ceremonii, scrie poezii, citeşte şi merge la spectacole.

Sunt o persoană creativă şi îmi place tot ce este legat de artă. Citatul după care mă conduc este ,,Frumuseţea va salva lumea. Şi acest lucru nu se referă la muzică, ci la toate domeniile. Doar prin frumos putem promova binele, putem schimba mentalitatea societăţii.

Pe final, am întrebat-o ce reprezintă muzica pentru ea, iar ochii i-au licărit instantaneu.

Aş fi banală dacă aş zice că muzica este viaţa mea. Muzica e o parte a vieţii mele, care mă face să trăiesc cu adevărat, să trăiesc intens, ea mă inspiră, îmi dă aripi, îmi dă forţe, este cea care mă face să evoluez. Datorită ei, am posibilitatea să comunic cu alte persoane, să fac un schimb de experienţă, de cultură. Muzica este cea care într-un final ne uneşte.

Autor: Cristina-Valentina Nosatîi

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente