Moldovenii care își vând apartamentele în care au viză de reședință nu vor plăti impozite la stat

apartament buiucani
Foto: Un metru pătrat în sectorul Buiucani pentru apartamentele cu o cameră costă în mediu 686 euro PC: 999.md

Statul a scutit de plata impozitelor moldovenii care își vând locuințele în care au viză de reședință, dar și tranzacțiile imobiliare de tip donație și moștenire. Anunțul a fost făcut de către Serviciul Fiscal, în cadrul unei mese rotunde organizate de Uniunea Agențiilor Imobiliare (UAI), structură ce întrunește peste 20 de companii imobiliare.

La acel eveniment, Șefa Direcției impozite directe de la Serviciul Fiscal de Stat, Parascovia Cibotarenco, a precizat că facilitățile au intrat în vigoare la începutul anului, puțini sunt, însă, cei care cunosc modificările Codului Fiscal. Prin urmare, oamenii evită să declare prețul real al tranzacțiilor. De scutirea impozitelor beneficiază toți cei care au viză de reședință de minim trei ani în locuința vândută.

Parascovia Cibotarenco a mai precizat că statul a renunțat și la taxe în cazul tranzacțiilor de donare și moștenire a locuințelor. La rândul lor, reprezentanții agențiilor imobiliare au anunțat că vor veni cu propuneri pentru modificarea legislației, ca tranzacțiile imobiliare să devină mai transparente. „Reducerea impozitelor în urma tranzacțiilor imobiliare ar fi o soluție care, într-un final, va spori încasările la buget, întrucât numărul celor care ascund veniturile reale va fi cu mult mai mic”, explică Andrian Toderașcu, președintele Uniunii Agențiilor Imobiliare.

Potrivit legislației, tranzacțiile imobilare sunt impozitate cu 7% – 18% din valoarea spațiului comercializat. Anume din acest motiv, în contractele de vânzare-cumpărare, de cele mai multe ori, este indicat prețul cadastral, acesta fiind unul cu mult sub prețul de piață.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente