Echinocțiul de toamnă are loc astăzi. Când se schimbă ora

Harta
Foto: Harta

Vineri, 22 septembrie, are loc echinocţiul de toamnă al anului 2017, ce reprezintă debutul acestui anotimp din punct de vedere astronomic. Din acest moment, ziua scade treptat, iar noaptea devine din ce în ce mai lungă, până la solstiţiul de iarnă, marcat pe 22 decembrie. Astăzi, longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°.

Echinocțiul de toamnă este momentul în care Soarele trece ecuatorul celest și se îndreaptă spre sud. În această zi, Soarele răsare exact la est și apune exact la vest.

Până astăzi, locuitorii Emisferei Nordice a Pământului, din care facem parte și noi toți, am avut parte de zile mai lungi decât nopțile. Acest lucru se va schimba începând de mâine, când Soarele va străluci din ce în ce mai mult în Emisfera Sudică, unde începe primăvara.

La latitudinile țării noastre, în aceste zile Soarele va culmina la amiază la o înălțime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanței unghiulare dintre zenit si orizont.

Durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când are loc solstițiul de iarnă.

Când se schimbă ora?

Un alt fenomen important ce ne aşteaptă în curând va fi trecerea la ora de iarnă.

Trecerea la ora de iarnă 2017 se face în noaptea dintre 28 octombrie şi 29 octombrie 2017 (sâmbătă spre dumincă), schimbarea orei făcându-se astfel încât ora 4:00 a dimineţii de 29 octombrie 2017 devine ora 3:00. Asta înseamnă că ne vom putea bucura de o oră în plus de somn iar duminică, 29 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente