Fostul șef al Întreprinderii de Stat „MoldATSA” a revenit în funcție. Începând cu 18 septembrie 2017, acesta asigură interimatul companiei. Consilierul ministrului Economiei și Infrastructurii, Valeriu Rusu, a confirmat această informație, dar a precizat că acesta va rămâne în funcție doar până la organizarea unui concurs public de ocupare a postului vacant. 

„Veaceslav Frunze este administrator interimar. Fostul șef, după cum știți a fost eliberat de pe 15 septembrie, iar acum Frunze este interimar până când va fi desemnat un nou administrator. El este doar interimar din 18 septembrie”, spune Valeriu Rusu.

Potrivit unor surse însă, Veaceslav Frunze urmează să rămână în această funcție chiar și după concursul public care va fi organizat.

Amintim că, fostul administrator al întreprinderii, Gugea Vadim, a fost eliberat din funcție printr-un ordin al ministrului Octavian Calmîc. Cel care asigură interimatul – Veaceslav Frunze, a condus această instituție aproximativ un an, din august 2014, și a fost demis pe 4 septembrie 2015 de către ex-ministrul Iurie Chirinciuc. Demisia acestuia a fost motivată prin faptul că este parte integrantă a procesului de reorganizare a MoldATSA.

În acea perioadă MoldATSA a fost implicată înt-un scandal după ce jurnaliștii anticorupție au dezvăluit că instituția este o pepinieră a rudelor mai multor demnitari de stat, care ridică salarii de zeci de mii de lei pe lună.

Aici deţineau funcţii cheie Mariana Tăbuică, sora lui Vladimir Cebotari, pe atunci ministrul Justiţiei (ex-viceministru al Transporturilor), finul şi cumnata lui Vasile Botnari, pe atunci ministru al Tehnologiilor Informaţiei şi Comunicaţiilor , fiul deputatei Valentina Buliga, fiica şefului SIS, dar şi alte rude ale unor procurori, judecători sau ale unor şefi de la Moldatsa.

În perioada respectivă, rudele demnitarilor au beneficiat de salarii majorate şi de prime unice, împrumuturi fără dobândă, unii dintre ei în condiţii exclusiviste. O parte dintre angajaţi erau detaşaţi la MTID, deşi primeau salarii de zeci de mii de lei de la Moldatsa.

MoldATSA este responsabilă de dirijarea avioanelor ce survolează spaţiul aerian al Moldovei. În ultimele patru luni, banii pe care îi încasa erau blocați pe un cont special în Belgia la cererea firmei Komstroy din Ucraina, succesoarea de drept a Energolians. Este vorba de suma de 144.190 de euro (circa trei milioane de lei) de pe conturile deținute de MoldATSA în Belgia blocate de executorii judiciari belgieni în aprilie 2015.