Impresiile specialiştilor după Kyiv Academy of Media Arts. „Am privit în viitor și am văzut cum vor fi industriile creative peste câțiva ani”

abc

Design grapfic, publicitate, animație, jocuri video, realitate virtuală (VR), identitate vizuală. Deși pare a fi o înșiruire de cuvinte toate au ceva în comun: sunt doar câteva dintre subsectoarele industriilor creative, care se dezvoltă cu pași rapizi la nivel mondial, iar Moldova ține pasul.

În luna august, un grup de 13 profesioniști în design grafic și publicitate creativă au participat la un program de studii la Kyiev Academy of Media Arts, Ucraina. Schimbul de experiență a fost posibil datorită susținerii oferite de Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, care susţine dezvoltarea industriilor creative în Republica Moldova.

Profesioniștii au împărtășit cunoștințele acumulate la cursuri în cadrul unei reuniuni la care au participat colegi din agenții, astfel devenind multiplicatori ai informației recepționate la Kiev.

 

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-toolCursurile au fost intensive, participanţii lucrând câte opt ore pe zi. Studzinski Stanislav, designer grafic în cadrul agenției de publicitate „Publicis Moldova” a menţionat: „ Am înţeles că pentru succes, improvizarea este elemental primordial. La fel, mi-am dat seama că lucrul în echipă este foarte important, apar mai multe idei, deci se creează lucruri frumoase şi deosebite. Mă bucur că lectorii noştri au fost persoane din Banda Agency, cu mulți ani de experiență în spate, cei care au făcut stilul vizual pentru Eurovision 2017.”

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

 

Tatiana Baicev, designer grafic la „RiftTime” este cea mai tânără dintre participanţi. „Mi-ar plăcea să avem şi la noi în ţară astfel de cursuri. Am avut parte de lecţii teoretice, dar în mare parte de lecţii practice. Am învăţat că designul nu vinde singur și un designer bun trebuie să fie creativ, să aibă o gândire lucidă şi să fie mereu în căutarea inspiraţiei. De fapt, noi, designerii, suntem atenţi la orice detaliu şi avem un spirit bun de observaţie. Datorită cursului am avansat cu o treaptă în carieră.. Îmi rămâne doar să ţin cont de sfaturile oferite de lectorii noştri şi să împărtăşesc experienţa cu colegii mei de la universitate.”

 

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

Grossu Vladimir, fondator şi art director la „DoubleSS Creative” a recunoscut că cursul l-a ajutat să îşi formeze alte viziuni: „Am văzut cum lucrează cea mai bună agenţie pe o piaţă mai dezvoltată. Astfel, parcă am privit în viitor, și am înțeles cum o să fie în Moldova peste câţiva ani. Acum am o viziune mult mai clară referitor la ce ar trebui să schimbăm sau să dezvoltăm la noi în ţară.”

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

 

Lidia Scarlat, director de creație la “Umbrela Studio” a rămas foarte impresionată, revenind în ţară mult mai inspirată. ,,O săptămână în Kiev a fost foarte intensivă, spre deosebire de multe alte workshopuri care durează o zi. Designul poate îmbunătăți traiul în comunități pentru că majoritatea din noi au o sensibilitate aparte față de frumos și simțul estetic poate fi dezvoltat”, a menţionat Lidia Scarlat.

 

Proiectul de Competitivitate din Moldova, implementat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei, prin Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida) se concentrează asupra următoarelor aspecte: stimularea spiritului de creativitate printre tineri pentru dezvoltarea competențelor tehnice, inginerești, de design, inovaționale și oferirea posibilității de creare a prototipurilor produselor inventate; îmbunătățirea forței de muncă în cadrul industriilor creative prin conectarea instituțiilor de învățământ la această inițiativă; susținerea tinerilor antreprenori și profesioniștilor din domeniul respectiv prin oferirea oportunităților de interacțiune și conlucrare.

Cristina Nosatîi

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente