Şeful adjunct al Penitenciarului Nr.16 de la Pruncul și șeful serviciului medical al Penitenciarului Nr.13 din Chișinău au fost concediaţi din sistemul penitenciar. Potrivit unui comunicat de presă al Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP), citat de IPN, sancţiunile au fost aplicate pentru atitudinea neglijentă față de îndeplinirea obligațiunilor de serviciu în cazul decesului deținutului Andrei Braguța în Penitenciarul Nr.16.

DIP anunţă că a finalizat ancheta de serviciu pornită pe acest caz. Pentru neglijenţă în serviciu şi neîndeplinirea corespunzătoare a obligaţiunilor de serviciu, sancţiunea disciplinară mustrare i-a fost aplicată şefului adjunct al serviciului medical al Penitenciarului Nr.13. Potrivit DIP, materialele acumulate în urma cercetării de serviciu au fost expediate în adresa organelor procuraturii pentru a decide în contextul cercetărilor penale declanşate.

Tânărul de 32 de ani a ajuns în detenţie după ce s-ar fi luat la harţă cu inspectorii de patrulare, pentru că aceştia i-ar fi aplicat o amendă pentru depăşirea limitei de viteză. Incidentul s-a produs la mijlocul lunii august, când bărbatul a şi fost reţinut. Inspectoratul General de Poliţie a precizat că decesul în penitenciar al tânărului a survenit ca urmare a unei „insuficienţe respiratorii” şi „bronhopneumonie purulentă”, fapt confirmat prin certificatul medical constatator. Iar vânătăile pe care tânărul le-ar fi avut pe corp sunt rezultatul agresiunii din partea colegilor de celulă, care au declarat că Braguţa avea un comportament deviant.

Pe acest caz, Procuratura Generală a deschis un dosar penal în care şapte persoane au calitatea de bănuit, trei colaboratori ai organelor de drept şi patru deţinuţi. Oamenii legii şi un deţinut au fost plasaţi în arest preventiv pentru 20 şi 30 de zile.