(studiu) Primăria cheltuie peste un milion de lei anual pentru maidanezi, dar câinii sunt tot pe stradă

la-sh-cute-animals-2013-20131203-021-600×338

Peste 90% din chișinăuieni consideră prezența animalelor fără adăpost o problemă majoră, aceasta însă este la capătul agendei autorităților publice locale. Majoritatea cetățenilor spun că maidanezii pot fi periculoși, fac murdărie în locuri publice, iar numărul lor este în creștere. PRIMĂRIAMEA a investigat subiectul, pentru a afla cum a evoluat problema, cine sunt responsabilii, care sunt soluțiile posibile și cum pot locuitorii să se implice. În căutarea răspunsurilor, autorii au discutat cu autoritățile, consilierii municipali, ONG-uri și cetățeni.

Subiectul animalelor fără adăpost a fost inclus pe agenda autorităților locale încă din 1993. În prezent, Primăria cheltuie anual 150 000 de lei pentru sterilizarea animalelor și 900 000 pentru întreținerea acestora.

Cu toate acestea, problema animalelor fără adăpost este resimțită în continuare de 93% din locuitorii Chișinăului, conform unui studiu efectuat de Naturewatch Foundation (2012).

Potrivit cercetării efectuate de asociația obștească PRIMĂRIAMEA, cauza prioritară a problemei este lipsa acțiunilor concrete din partea autorităților. Până în prezent, lipsește un cadru legislativ de reglementare a animalelor de companie și fără adăpost. Primăria Mea analizează mai multe soluții oferite de bunele practici occidentale, dar și soluții oferite de specialiști și cetățeni.

Cercetarea se înscrie într-o serie de analize elaborate de către PRIMĂRIAMEA în cadrul proiectului „Monitorizarea Consiliului Municipal Chișinău”. Analizele se bazează pe analiza priorităților cetățenilor municipiului Chișinău și vor fi publicate lunar pe data de 25 în perioada august 2017 – aprilie 2018.

Iată care sunt și alte probleme cu care se confruntă chișinăuienii:

Care-sunt-principalele-probleme-în-Chișinău-1

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente