Chiar dacă președintele țării, Igor Dodon, s-a împotrivit plecării militarilor Armatei Naționale în Ucraina, aceștia au ajuns totuși la stagiul de instruire „Rapid Trident 2017”, desfăşurat la Centrul Internaţional de Menţinere a păcii Yavoriv din Ucraina.

Anunțul a fost făcut de şeful serviciului de presă a exerciţiului, Anton Mironovici.

„Militarii Forţelor Armate ale Moldovei, care participă la stagiul Rapid Trident-2017, au ajuns cu succes la Centrul internaţional de menţinere apării din regiunea Lvov”, a scris Mironovici pe pagina sa de Facebook.

Acesta a plasat pe reţeaua de socializare şi o poză cu doi ofiţeri moldoveni.

Anterior, serviciul de presă al Ministerului Apărării din Ucraina a comunicat că faza activă a stagiului va avea loc între 11 şi 23 septembrie. La exerciţii vor participa peste 2,5 mii de militari din 15 ţări.

Participarea reprezentanților Armatei Naționale a fost însă un subiect de scandal între președinte și Guvern. Mai întâi, preşedintele Igor Dodon a interzis participarea acestora, după care Guvernul a luat o hotărâre prin care a permis participarea militarilor moldoveni. Şeful statului a suspendat decizia Guvernului, însă aceasta a fost publicată în „Monitorul Oficial” în condiţiile în care decizia de suspendare a preşedintelui nu a fost publicată.

Într-un final, militarii moldoveni au mers în Ucraina fără permisiunea „comandantului suprem al Forţelor Armate”, după care Igor Dodon a cerut demisia viceministrului Apărării, Gheorghe Galbura.