Dodon a semnat un decret prin care a dispus suspendarea hotărârii Guvernului privind plecarea militarilor moldoveni în Ucraina

dodoninvers1
Foto: Igor Dodon

Președintele Igor Dodon a semnat un decret prin care a dispus suspendarea hotărârii Guvernului privind plecarea militarilor moldoveni în Ucraina, publicată într-o ediție specială a Monitorului Oficial.

„Noaptea, poate chiar și după miezul nopții, au publicat în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern ilegală cu privire la participarea reprezentanților efectivului Armatei Naționale la exercițiile militare din Ucraina. S-au obișnuit să ia decizii noaptea. Reiterăm că deplasarea militarilor moldoveni în aceste circumstanțe este contrară prevederilor constituționale, dar și a altor legi ale Republicii Moldova”, a scris pe o rețea de socializare Ion Ceban, persoana de încredere a șefului statului, informează IPN.

Potrivit lui, hotărârea de Guvern a fost suspendată prin decret prezidențial, imediat după publicare. „A trebuit s-o facem, cu regret, tot la miezul nopții și rămâne în vigoare până la decizia definitivă a Curții Constituționale. Președintele, la prima oră, a dispus prin ordin să fie efectuat un control în unitățile militare pentru a investiga situația minuțios, prezența sau absența militarilor și a lua decizii ce se impun, în conformitate cu legislația în vigoare, inclusiv și retrogradarea responsabililor în gradele militare”, mai menționează Ion Ceban.

Acum două zile, președintele Igor Dodon a cerut Ministerului Apărării să contramandeze pregătirile pentru plecarea a 57 de militari ai Armatei Naționale la stagiul „Rapid Trident”. Președinția a cerut ministerului să informeze organizatorii exercițiului despre faptul că Republica Moldova nu va lua parte la eveniment. În ședința de miercuri Guvernul a aprobat hotărârea cu privire la participarea contingentului militar al Armatei Naționale la stagiul de instruire. În aceeași zi, decizia a fost publicată într-o ediție specială a Monitorului Oficial.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente