IT Academia Copiilor STEP. Locul în care copiii învață algoritmul viitorului

4
Foto: Step IT Academy Moldova

IT Academia Copiilor STEP oferă un program de studii IT destinat copiilor de 9-14 ani. În cadrul unei lecții deschise, #diez, alături de numeroși copii și părinți, a aflat mai multe despre beneficiile acestor studii.

Digital natives sunt copiii care s-au născut în perioada dezvoltării și creșterii popularității rețelelor de socializare, o generație care a învățat limbajul verbal odată cu cel virtual. Cu alte cuvinte, sunt copiii care la șase ani știu nu doar „Angry Birds” – să arunce cu păsări în cetățuile porcilor, dar, uneori, să și creeze aceste păsări sau, cel puțin, să depisteze algoritmul corect pentru o traiectorie cât mai reușită.


Deja de mai mulți ani la văzul literelor IT, prima asociere e cu tehnologiile informaționale, și nu cu genul neutru din limba engleză. În ziua de azi, tehnologiile informaționale fac parte din viața noastră într-o măsură atât de mare, încât o pană de curent poate provoca panică, în primul rând, deoarece „a picat netul”.

Prin urmare, nu e deloc surprinzător că specialiștii în IT sunt atât de solicitați și remunerați pe măsura așteptărilor. Conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, lucrătorii din domeniul IT primesc cele mai mari salarii la nivel de țară. Situația asemănătoare este de fapt prin toată lumea. Cu toate acestea, în majoritatea instituțiilor de învățământ general lecțiile de informatică se rezumă la studierea limbajului de programare Pascal, Power Point și poate niște jocuri bizare ca „Furnica” și „Cangurul”. Chiar dacă pe Internet poți găsi numeroase cursuri gratuite sau cu plată, tot soiul de tutoriale, aplicații, unui copil îi vine greu să-și elaboreze un plan de studiu bine structurat, pe etape, iar apoi să-l mai și respecte. Acesta e unul din motivele care-i determină pe cei de la STEP IT Academia să dedice o parte din activitate anume cursurilor de instruire în domeniul IT pentru copii.

 

Step IT Academy Moldova
Step IT Academy Moldova
Step IT Academy Moldova
Step IT Academy Moldova
Step IT Academy Moldova
Step IT Academy Moldova

STEP IT Academia Copiilor oferă studii în domeniul IT pentru copii de 9-14 ani, ce îi permit copilului să beneficieze la maximum de timpul petrecut la calculator.
Elevii în STEP IT Academia Copiilor primesc abilități practice și cunoștințe teoretice.
Copiii învață să programeze, să fotografieze şi să filmeze, să elaboreze site-uri, jocuri, personaje animate, prezentări, să modeleze și să programeze roboți, să lucreze cu grafică și motoare de căutare.

Cadrele didactice sunt și ele deosebite. Învățătorii sunt atât profesioniști din domeniul IT, care activează în diverse companii din domeniu, cât și tineri entuziasmați, care știu să vorbească la nivelul și în limba copilului. Prin urmare, fiecare modul este predat de un învățător a cărui experiență și abordare e cea mai potrivită pentru etapa dată.

În dependență de vârsta copilului este și durata programului de studiu, pentru copii de 9-12 ani studiile durează cinci ani, pentru 13-14 ani studiile durează trei ani, iar fiecare an presupune studierea a cinci-șase discipline diferite. Programul este structurat în așa mod, încât fiecare etapă să corespundă cunoștințelor pe care copilul deja le are la acel moment. Iar cel mai important, fiecare disciplină se încheie cu un proiect personal în cadrul căruia copilul poate pune în aplicare cunoștințele acumulate. Prin urmare, teoria este combinată neapărat cu partea practică.

 

Step IT Academy Moldova
Step IT Academy Moldova
Step IT Academy Moldova
Step IT Academy Moldova
Step IT Academy Moldova
Step IT Academy Moldova
Step IT Academy Moldova
Step IT Academy Moldova

 

Programul este extrem de divers și totodată atât de bine structurat, încât copilul nu se simte la un moment dat pierdut sau copleșit de prea multă informație. Când sunt prea mulți algoritmi, vectori, noțiuni PHP se trece la animație, robotică, clipuri, trailere sau modelare 3D. Mai mult, învățătorii nu își permit „luxul” de a se conduce după un program riguros. Având în vedere că domeniul IT se dezvoltă pe zi ce trece, aceştia mereu sunt la curent cu toate inovațiile, iar programul de studii devine unul flexibil.

Ce poate învăța copilul de 9 – 12 ani în cei cinci ani de studii:

# anul 1
de la lucrul cu PC-ul (configurarea Windows), la studierea mediului de programare a jocurilor (KODU GAMELAB) până la WIX – crearea paginilor web și întreceri între roboți (Lego Robotics)
# anul 2
de la lucrul cu fișierele, la studierea mediului de programare a microcontrolerelor Arduino până la crearea colajelor, posterelor în Adobe Photoshop, fotografia digitală și lucru în foto studio profesional
# anul 3
de la anatomia calculatorului (da, copiii chiar desfac calculatorul), la rezolvarea problemelor de securitate și protecție a informațiilor, efectuarea backup-ului sistemului până la studierea mediului de programare a jocurilor, crearea unui film de animație și elaborarea paginilor web (HTML și CSS)
# anul 4
de la crearea și programarea aplicațiilor mobile până la crearea unui film de animație, a unui gadget pentru „Casa Inteligentă” (Internet of Things), imprimare 3D
# anul 5
de la 3D design, crearea jocurilor (Python) până la crearea unui reportaj video și realizarea unui design proiect cap-coadă: crearea identității corporative a unei firme

Ce poate învăța copilul de 13 – 14 ani în cei trei ani de studii:

# anul 1
de la lucrul cu fișierele, anatomia calculatorului până la desene vectoriale și întreceri între roboți (Lego Robotics)
# anul 2
de la studierea mediului de programare a jocurilor până la crearea unui film de animație, a unui gadget pentru „Casa Inteligentă” (Internet of Things), imprimare 3D și crearea paginilor web (Javascript, HTML și CSS)
# anul 3
de la 3D design, crearea jocurilor (Python) până la crearea unui reportaj video și realizarea unui design proiect cap-coadă: crearea identității corporative a unei firme

și multe, multe alte lucruri extrem de interesante și utile, cele enumerate fiind doar jumătate din tot ce presupune programul.

Programul unui an de studii include 72 de perechi și durează nouă luni (include vacanțe în perioada de sărbători și vara).

Step IT Academy Moldova
Step IT Academy Moldova
Step IT Academy Moldova
Step IT Academy Moldova

Pentru a satisface necesitățile și predilecțiile tuturor au fost elaborate două orare:

# în weekend
sâmbătă, de la 13.30 la 16.30
sau
duminică, de la 10.00 la 13.00
# în zilele de lucru
luni și miercuri, de la 16.30 până la 17.50
Prețul: de la 1089/lună în dependență de orarul și modul de achitare ales.

Dacă alegeți să frecventați cursurile în zilele de lucru beneficiați de o reducere de 10% pe lună, mai mult alegeți modul de achitare trimestrial și de asemenea, beneficiați de o altă reducere de 10%.

 Noul program de studii începe pe 15 septembrie.

În cadrul lecției demonstrative gratuită „Crearea primului web site propriu” organizate de STEP  IT Academia Copiilor la care a participat #diez părinții și copiii au avut posibilitate să afle mai multe informații despre studii. Țin să menționez că sala era plină și destul de gender balanced.
Am întrebat câțiva copii cu ce impresii au rămas de la această lecție demonstrativă.

Step IT Academy Moldova
Step IT Academy Moldova
Step IT Academy Moldova
Step IT Academy Moldova

Ion (13 ani)
Aș vrea să pot lucra ca programator, cel mai interesant îmi pare crearea site-ului, deoarece poți combina mai multe profesii. Mi-ar plăcea să fac un spot publicitar sau promovarea unor servicii… La școală programul e mult mai simplu, nu e atât de interesant.

Evelina (11 ani)
Cea mai interesantă mi-a părut partea despre programele ce poți să le creezi, crearea site-ului, design-ul… Aș vrea să aflu mai multe despre crearea site-urilor, să învăț și eu cum se face.
Cum crezi, băieții se pricep mai bine în IT?

Cred că nu, depinde de fiecare persoană în parte. E important să fii interesat, să ai cunoștințe și multă imaginație. Dacă cineva mi-ar spune că nu voi reuși pentru că sunt fată, pur și simplu nu l-aș asculta și aș continua să învăț.
STEP IT Academy Moldova este o instituţie de învățământ internațională, specializată pe formare în domeniul IT. A fost fondată în 1999, iar în prezent are 45 de filiale în 16 țări ale lumii.

Mai multe detalii despre STEP IT Academy Moldova puteți afla aici:

http://itstep.md/despre-academie/
https://www.facebook.com/itstepMoldova/?fref=ts
http://itstep.org/ro/

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Djein Vacari
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente