Ghidul financiar al turistului: Tarife și comisioane, cursul valutei la utilizarea cardului de plată peste hotare?

poza simbol

O călătorie fără griji începe de la stabilirea bugetului. E bine să aveți bani pe cardul bancar, dar și bani lichizi. Dacă vă întrebați cum să evitați cheltuieli suplimentare la efectuarea anumitor tranzacții? Țineți cont de următoarele sugestii pregătite de echipa FinComBank.

În primul rând asigurați-vă că valuta operațiunii coincide cu valuta contului de card: dolarul pentru SUA, EURO – Zona Euro, altfel cheltuielile pentru convertirea valutei nu vor fi evitate. Dacă valuta operațiunii nu coincide cu sistemele monetare menționate mai sus, pentru a face economii la convertire, vă recomandăm să utilizați conturi de card în dolari SUA.

Converirea valutei are loc după următorul algoritm:

#1. Card de plată în MDL. Operațiunile în valută străină.
· Plăți / retragere numerar în $ sau €: convertirea are loc din dolari în MDL, la cursul comercial al băncii din ziua respectivă.
· Dacă operaţiunea este în altă valută decât $ sau EURO: converirea are loc în următoarele etape: 1) cealaltă valută se convertește în dolari $ la cursul sistemului de plată Visa sau MasterCard, 2) ulterior dolarii vor fi convertiți în MDL, la cursul comercial al băncii în care veți face tranzacția.

#2. Card de plată în $ sau €. Operațiunile în altă valută decât valuta cardului.
Convertirea va fi efectuată de către sistemul de plată (MasterCard sau Visa). Sistemul de plată stabilește zilnic cursul său valutar în baza cursului valutar mediu al băncilor naționale.

Ghidul financiar al turistului. Ce fel de card de plată să alegeți pentru deplasările peste hotare?

COMISIOANE ȘI LIMITE.

#1. Achitarea serviciilor și cumpărăturile peste hotare
· 0% comision și fără limite pentru orice tip de achitare (magazine, restaurante, hotel, etc).
· 2% comision la tranzacțiile efectuate în valută străină, diferită de valuta cardurilor de tip Visa. Comisionul nu se aplică la tranzacțiile a căror valută coincide cu valuta contului de card (ex.: călătorii în UE – cardul în EURO).

#2. Retragerea numerarului în bancomate și la alte bănci
Limitele pe care să le aveți în considerație:
· Cardurile Visa Electron/Cirrus Maestro emise în cadrul proiectelor salariale – 220 euro/zi, maximum o operaţiune pe zi;
· Pentru toate cardurile Visa Gold/MasterCard Gold – 2000 euro/ zi, maximum 3 operaţiuni pe zi;
· Pentru restul cardurilor – 2000 euro/zi, maximum 3 operaţiuni pe zi.
· Suma maximă lunară, cumulativă – 10 000 euro sau echivalentul lor, calculat la cursul oficial al BNM stabilit pentru ziua în care s-a retras numerarul.

Vă îndemnăm să consultați tarifele pentru retragerea numerarului aici.

***

!!! Înainte de călătorie, Vă recomandăm să telefonați serviciul Call Center pentru a afla care sunt limitele de utilizare prestabilite, pentru tranzacții peste hotare, la nr. de tel. (022) 26 9999.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente