(vox) Studenții înscriși în anul I la USMF au rostit jurământul studentului. Cu ce impresii și așteptări pășesc tinerii în studenție

IMG_0609_1095x730

În acest an, la USMF „Nicolae Testemițanu” au fost înmatriculați 685 de studenți, dintre care 460 – la medicină generală, 78 – la Farmacie, 90 – la Stomatologie, 40 – la Medicină preventivă și 17 la Optometrie. Joi, 31 august, a avut loc ceremonia solemnă de bun venit, care a fost deschisă de rectorul universității, Ion Ababii.

Evenimentul a început cu o felicitare pentru toți cei prezenți în sală cu ocazia Zilei Limbii Române: „Împreună cu întreaga Republică celebrăm sărbătoarea națională Limba Noastră cea Română și tot astăzi marcăm înmatricularea unui nou grup de tineri din marea familie universitare”, le-a spus Ion Ababii studenților.

Conform tradiției înrădăcinate la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, primul sunet, pentru studenții noi înscriși la studii,  a răsunat la Palatul Național „Nicole Sulac”. La eveniment au fost prezenți administrația Universității, decani, prodecani, profesori și părinți, în prezența cărora tinerii au rostit jurământul studentului la medicină.

2017 a fost declarat prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova – Anul „Nicolae Testemițanu”. Oaspeții au avut posibilitatea să cunoască istoria de viață și activitatea ilustrului savant și profesor în cadrul ceremoniei.

Aflați mai jos cu ce impresii și așteptări vor păși mâine studenții, pentru prima oară, pragul universității USMF.

1 Corina

 

Corina spune că îi place medicina, mai mult decât atât, mama ei este asistentă medicală și dorește „să demonstreze că poate ajunge mai sus decât ea”. Ar prefera să călătorească în alte țări pentru a putea activa în calitate de medic. Corina ne-a declarat că, pe viitor,  vrea să devină cardiolog. Ce ține de dificultățile pe care le-ar putea întâmpina  la universitate este că „programul de studiu este vast”.

 

4 Cristian

 

Cristian visa de mic copil să devină medic, de aceea, inițial a făcut colegiul de medicină, după care urmează să-și continue studiile la USMF. Cristian a declarat că „vrea să contribuie la dezvoltarea sănatății din țară”.

 

 

 

2 Adriana

Adriana, vrea să devină stomatolog, pentru că îi place „să vadă oamenii frumoși și cu un zâmbet frumos”.  Când am întrebat-o daca ar prefera să plece peste hotare după absolvire, ea ne-a răspuns că ar rămâne acasă: „dacă aș primi o propunere buna sau o persectivă aici acasă, de ce nu”. Își dorește un salariu care să-i permită „să întoarcă cheltuielile pe care le va învesti în studii”. Ne-a relatat și cu ce probleme ar putea să se confrunte la universitate: „Poate unele crize, depresii, fiindcă într-adevăr este mult de învățat”. Dacă ar avea posibilitatea să schimbe ceva în sistemul medical, Adriana ar „ aduce mai mulți tineri în sistem, fiindcă tinerii sunt viitorul”.

 

3Elena

Elena „întotdeauna a dorit să ajute oamenii și să contribuie la bunăstarea tuturor” ,iată de a optat pentru această profesie. Mai zice că a rămas aici, pentru că „studiile sunt de calitate, universitatea noastră este acreditată, are destul de multe oportunități de a călători și de a obține experientă”. Nici Elena nu dorește să părăsească țara după absolvire: „Daca voi avea posibilitatea să am un loc de muncă bine asigurat, voi rămâne aici”. În viitor vrea să devină chirurg plastic.

 

5 Cristian

În opinia lui Cristian, medicina „este o profesie nobilă, de mult sunt în acest domeniu, recent am absolvit colegiul de medicină”. Ar opta pentru o bursă internațională ca să obțină experiență.  Spune că „comunicarea cu profesrii și cu pacienți” va fi pentru el o mare încercare, deoarece, continuă el „este o artă, trebuie să ai multe capacități”.

 

 

 

 

Echipa #diez îi felicită cordial pe toți studenții cu începerea unui nou an de învățământ și le dorește succese, răbdare și note bune.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente