(foto) Generația de aur a Republicii Moldova la cei 26 de ani de independență

iPiccy-collage

Republica Moldova a împlinit în acest an 26 de ani de independență. În acest context am adunat cele mai notorii personalități care au lăsat o amprentă adâncă în istoria acestei țări. Indiferent de domeniul în care s-au afirmat, au făcut-o cu cea mai mare dedicare și dragoste, iar împreună formează generația de aur a Republicii Moldova. În continuare vă invităm să vă inspirați și voi din aceste povești de viață răsunătoare.

#Grigore Grigoriu

g_grigoriu2

Grigore Grigoriu s-a născut la 4 aprilie 1941, în orașul Căușeni, județul Tighina. A fost un actor din Republica Moldova, cunoscut mai ales pentru interpretarea rolului hoțului de cai Luiku Zobar din filmul Șatra (1975).

#Svetlana Toma

Cinema.de
Cinema.de

Svetlana Toma s-a născut pe , la Chișinău. Este o actriță din Republica Moldova, cunoscută pentru interpretarea rolului frumoasei țigănci Rada din filmul Șatra (1975). A făcut și carieră de fotomodel pentru o agenție italiană, prezentând colecții de lenjerie intimă. A fost distinsă cu titlul de „cea mai bună actriță a cinematografiei moldovenești din secolul XX”.

#Emil Loteanu

emil_loteanu_cover_35263200_66529500

Emil Loteanu s-a născut pe 6 noiembrie 1936, la Clocușna, județul Hotin, Regatul României, astăzi în raionul Ocnița, Republica Moldova. A fost un actor, regizor, scenarist, poet și scriitor moldovean. Printre filmele regizate de el amintim Poienile roșii (1966), Lăutarii (1971), Șatra (1975), Gingașa și tandra mea fiară (1978), Anna Pavlova (1983) și Luceafărul (1986). A fost declarat drept „cel mai bun regizor al secolului XX din cinematografia moldovenească”.

#Vlad Ioviță

moldovenii.md
moldovenii.md

Vlad Ioviță s-a născut pe 25 decembrie 1935, la Cocieri, raionul Dubăsari. A fost un prozator, scenarist și regizor de film moldovean.

#Valeriu Gagiu

Valeriu_Gagiu

Valeriu Gagiu s-a născut pe 1 mai 1938, la Chișinău. A fost un cunoscut jurnalist, scenarist și regizor de teatru și film român din Republica Moldova.

#Valeriu Jereghi

rasputin.md
rasputin.md

Valeriu Jereghi s-a născut pe 19 octombrie 1948, la Strășeni, Republica Moldova. Este un regizor de film și scenarist moldovean, actual Director al Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova.

#Victor Soțchi-Voinicescu

moldovenii.md
moldovenii.md

Victor Soțchi-Voinicescu s-a născut pe 22 ianuarie 1945, în orașul Florești. Este un actor de teatru și film din Republica Moldova, fratele mai mare al actorului Mircea Soțchi-Voinicescu.

#Mircea Soțchi-Voinicescu

Mircea Soțchi-Voinicescu s-a născut pe 10 februarie 1950, în orașul Bălți. A fost un actor de teatru și film din Republica Moldova. A debutat în anul 1968 ca actor de film la studioul cinematografic „Moldova-film” în filmul lui Emil Loteanu Această clipă, interpretând rolul Piciul.

#Serghei Lunchevici

maxresdefault

Serghei Lunchevici s-a născut pe 29 aprilie 1934, la Chișinău. A fost un violonist și dirijor din Republica Moldova. Studiile muzicale și le-a făcut la Conservatorul G.Musicescu din Chișinău (1952 – 1957) cu Iosif Dailis (vioară) și Boris Miliutin (dirijat orchestră, 1958). În anii 1955-1956 – violonist în Orchestra simfonică a Filarmonicii din Chișinău; prim-violonist în Orchestra de muzică populară Fluieraș a Filarmonicii din Chișinău (1957) și dirijor (din 1958).

#Vasile Tăbârță

Vasile_Tăbârță

Vasile Tăbârță s-a născut pe 1 ianuarie 1949, la Zăicani, raionul Râșcani. A fost un actor de teatru și film din Republica Moldova. Rolurile interpretate de el atât în piese de teatru, cât și în filme au fost preponderent roluri de comedie. Și-a făcut debutul pe marele ecran la „Moldova-film” în anul 1976 în filmul lui Iacob Burghiu Nu crede țipătului păsării de noapte. Cele mai celebre roluri de film interpretate au fost rolul țăranului din Cea mai bună dintre lumi sau o simplă zi de toamnă (1990), moș Ion în Moș Ion în Cosmos (1993) și bătrânul în Tunul de lemn (1986).

#Veronica Grigoraș

4-4

Veronica Grigoraș s-a născut pe 2 octombrie 1962, în satul Ciuciulea, raionul Glodeni. Este o actriță de teatru și film din Republica Moldova. A debutat pe marele ecran la studioul „Moldova-film” în anul 1984, în filmul „În zorii revoluției”. Rolul său de succes a fost rolul Maria din filmul „Tunul de lemn” (1986).

#Constantin Constantinov

Constantin_Constantinov

Constantin Constantinov s-a născut pe 7 iunie 1915, în satul Sucleia, raionul Slobozia. A fost un actor de teatru și film din Republica Moldova. În decembrie 2007, o stradă nouă din sectorul Râșcani al municipiului Chișinău a primit numele actorului Constantin Constantinov, iar pe frontispiciul blocului nr. 71 din strada A. Șciusev, în care a locuit artistul, a fost instalată o placă comemorativă.

#Veniamin Apostol

Veniamin_Apostol

Veniamin Apostol a fost un regizor și actor din Republica Moldova. S-a născut pe 15 august 1938, în satul Dubna, județul Soroca, în familia lui Gavril și Eudochia Apostol. În 1955 absolvește tehnicumul de bibliotecari de la Soroca; în 1964 – absolvește Institutul de stat al artelor, facultatea teatrală, specialitatea Actor teatru dramatic, clasa lui Valeriu Cupcea; în 1969 absolvește Institutul de artă teatrală „A. Lunacearski” din Moscova, Federația Rusă, facultatea Regie, specialitatea Regie teatru dramatic; clasa lui Anatolii Efros. Debutează cu spectacolul „O noapte cu privighetori” de V. Ejov.

#Petru Baracci

1_5

Petru Baracci s-a născut pe 25 iulie 1929, în orașul Bolgrad, județul Cetatea Albă. Este un actor de teatru și film din Republica Moldova. În paralel cu activitatea teatrală, Petru Baracci a debutat în anul 1955 ca actor de film la studioul cinematografic din Odessa în filmul Melodii moldovenești. Începând din anul 1963 colaborează cu studioul cinematografic „Moldova-film”, debutând în filmul lui Emil Loteanu „Așteptați-ne în zori”. A interpretat atât roluri centrale, cât și roluri secundare. Unul dintre rolurile sale cele mai cunoscute este rolul tatălui din filmul lui Vasile Pascaru „Trecea o lebădă pe ape” (1982). A primit titlul de artist al poporului.

#Pavel Bechet

1280x720-QLr

Pavel Bechet s-a născut pe 5 iulie 1957, la Vadul-Leca, raionul Telenești. A fost un comic din Republica Moldova, celebru pentru mai multe spectacole, (ca de exemplu Bărbați fără păcate sau Lume, lume, ai la glume) unele alături de Gheorghe Urschi. A absolvit Universitatea din Chișinău și Institutul de Arte. A activat la Teatrul Național „Mihai Eminescu„ și la Teatrul republican de păpuși „Licurici”. A colaborat de-a lungul anilor la Compania Teleradio Moldova. S-a remarcat în spectacole de autor, a semnat texte pentru cântece, monologuri umoristice înmănuncheate în șase casete.

#Gheorghe Urschi

Gheorghe_Urschi_(2000)._(8725530006)

Gheorghe Urschi s-a născut pe 18 ianuarie 1948, la Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești. Este un actor, regizor și umorist din Republica Moldova, supranumit „regele umorului moldovenesc” sau „regele umorului din Republica Moldova”. A devenit vestit și datorită emisiunii televizate Teatrul de miniaturi, precum și concertelor susținute prin satele Moldovei în anii ’80 cu Maria Urschi, cea care i-a devenit și soție, și cu duetul Doina și Ion Aldea-Teodorovici. Urschi este cunoscut în special ca realizator de emisiuni umoristice, în care ia în derâdere prostia omenească, rusismele, lenea, îngâmfarea, beția, corupția ș.a. și în care joacă alături pe actorul Gheorghe Pârlea, cu care face un tandem reușit de creație.

#Victor Ciutac

moldovenii.md
moldovenii.md

Victor Ciutac s-a născut pe 12 ianuarie 1938, la Șirăuți, Republica Moldova. A fost un actor de teatru și film din Republica Moldova. În anii 70-80 a fost unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați actori din Moldova. În cariera sa de 45 de ani a jucat în numeroase roluri. Amintim spectacolele „Tata”, „Abecedarul”, „Pomul vieții” după piesele lui Dumitru Matcovschi, de asemenea „Io, Ștefan-Voievod”, „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, „Asociația femeilor emancipate din Belgrad”.

#Valeriu Cupcea

Valeriu_Cupcea

Valeriu Cupcea s-a născut pe 27 martie 1929, în com. Cazangic; jud. Cahul. A fost actor de teatru și film, regizor de teatru. Valeriu Cupcea a fost prim-regizor și director artistic al Teatrului Național din Chișinău în anii 1963-1977 și 1981-1985. A promovat dramaturgia românească, montând peste 50 de spectacole, printre care „Fântâna Blanduziei” (1967), „Iașii în carnaval” (1969), „Două fete ș-o neneacă” (1971), „Sânziana și Pepelea” (1982) de Vasile Alecsandri, precum și piese ale autorilor basarabeni contemporani.

#Mihai Curagău

mihai_curagau1_50632300

Mihai Curagău s-a născut la data de 15 august 1943, în satul Bălănești din raionul Nisporeni. A urmat studii de actorie de teatru și film la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chișinău (1960-1964). A debutat ca actor de film în anul 1967 la studioul cinematografic „Moldova-film” în filmul lui Gheorghe Vodă Se caută un paznic, interpretând rolul Michiduță.

#Domnica Darienco

658x0_A-DariencoWeb

Domnica Darienco s-a născut pe 15 ianuarie 1919, în satul Valea Hoțului, raionul Ananiev, regiunea Odessa. A fost o actriță de teatru și film din Republica Moldova. Ea a debutat pe scenă cu rolul Krucinina din spectacolul Vinovați fără vină de A.Ostrovski, din dramaturgia clasică rusă. A interpretat peste 100 de roluri, în special de eroine puternice din dramaturgia națională și universală – Aftenia din Soacra cu trei nurori de Ion Creangă, Corina din Ovidiu de Vasile Alecsandri, Vasilisa din Azilul de noapte de Maxim Gorki ș.a.

#Sandu Grecu

rasputin.md
rasputin.md

Sandu Grecu s-a născut pe 14 februarie, 1960. Este un actor și regizor din Republica Moldova, președinte al Uniunii Teatrale din Republica Moldova din anul 2009; fost ministru al Culturii și Cultelor al Republicii Moldova. El este fondatorul și directorul Teatrului „Satiricus Ion Luca Caragiale” din Chișinău.

#Ion Șcurea

Ion_Şcurea

Ion Sandri Șcurea s-a născut pe 14 noiembrie, 1935, în satul Vadul lui Isac, raionul Cahul. A fost un actor din Republica Moldova, cunoscut pentru interpretarea rolului baronului ungur Antal Siladi din filmul Șatra (1975).

#Ion Arachelu

Flickr_-_Ion_Chibzii_-_The_Moldavian_actor_Ion_Arachelu,_during_shootings_(60th_years)

Ion Arachelu s-a născut pe 8 septembrie, 1948, în municipiul Chișinău. Este un actor de teatru și film din Republica Moldova. Ion Arachelu a debutat în anul 1969 la studioul cinematografic „Moldova-film” în filmul lui Valeriu Gagiu „Zece ierni pentru o vară”. Rolurile sale cele mai cunoscute au fost Toderică din „Zece ierni pe-o vară” (1969) și cel din filmul „Cocostârcul” (1978). În anul 1978 a devenit membru al Uniunii Cineaștilor.

#Boris Bechet

maxresdefault (1)

Boris Bechet s-a născut în data de 7 februarie 1953, în satul Vadu-Leca, raionul Telenești, R.S.S. Moldovenească. A studiat la Institutul de Arte din Chișinău în perioada anilor 1971-1975. În anii 1977-1985 a jucat pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, apoi a trecut la Chișinau la Teatrul poetic (azi Teatrul „Alexei Mateevici”). În prezent este unul din fondatorii studioului independent „Media SDB”. A jucat în filme precum: Găsește potcoava fericirii, Ștefan, 1983, Miorița, Ungurean, 1987, Cursa, părintele Vladimir, 1988, Troița, Nicanor, 1991.

#Dumitru Caraciobanu

Flickr_-_Ion_Chibzii_-_The_Moldavian_actor_Dumitru_Caraciobanu_(60,_Moldova-film)

Dumitru Caraciobanu s-a născut pe 22 aprilie, 1937, la Satu-Nou, județul Cahul. A fost un actor de teatru și film din Moldova. După absolvirea Școlii de teatru de la Moscova, a fost angajat în anul 1960 ca actor la Teatrul „Luceafărul” din Chișinău, unde s-a afirmat din primii ani, fiind considerat unul din cei mai talentați actori ai scenei. În paralel cu activitatea teatrală, Dumitru Caraciobanu a debutat în anul 1961 ca actor de film la studioul cinematografic „Moldova-film” în filmul „Omul merge după soare”. A avut parte de roluri principale cum ar fi: Fane Felinar (Așteptați-ne în zori), Turculete (Poienele roșii), Preda (Lăutarii), Mahmud-bei (La porțile satanei) ș.a. A fost un actor foarte popular în anii ’60-’70 datorită rolurilor interpretate în filme.

#Ninela Caranfil

Ninela_Caranfil

Ninela Caranfil s-a născut pe 17 iunie, 1947, în Satul Nou, raionul Cimișlia. Este o actriță, artistă emerită din Republica Moldova. Este absolventă a Institutului de Artă Teatrală „Anatoli Lunacearski” (1969) din Moscova, Uniunea Sovietică (azi Federația Rusă), specialitatea — Actor teatru și film. Din 1969 este angajată la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, Republica Moldova. A fost viceministru al Culturii al Republicii Moldova.

#Ion Ungureanu

Flickr_-_Ion_Chibzii_-_The_Moldavian_actor_Ion_Ungureanu_in_a_film_-Red_storm-._Moldova-film_1971

Ion Ungureanu s-a născut pe , la Opaci, România. A fost un actor, regizor și luptător pentru identitate națională din Republica Moldova, care a îndeplinit funcția de ministru al culturii și cultelor al Republicii Moldova (6 iunie 1990 – 5 aprilie 1994) și a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova în anii 1990-1994. Ion Ungureanu este unul din cei 278 de delegați ai primului parlament al fostei R.S.S. Moldovenești (devenită apoi Republica Moldova), care au votat Declarația de Independență a Republicii Moldova la 27 august 1991.

#Mihai Volontir

mihai-volontir-va-fi-petrecut-astazi-pe-ultimul-drum-12603

Mihai Volontir s-a născut pe 9 martie 1934, la Glinjeni, Regatul României. A fost un actor din Republica Moldova, fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova în anii 1990-1994. Mihai Volontir a fost unul din cei 278 de delegați ai primului parlament al Republicii Moldova, care au votat Declarația de Independență a Republicii Moldova la 27 august 1991.În cariera sa, Mihai Volontir a jucat în 120 de roluri în teatru și film. Rolul lui Budulai i-a adus celebritate în întreg spațiul ex-sovietic, precum și în lumea întreagă. A fost apreciat și ca interpret de muzică ușoară pentru șlagăre ca „Viața asta-i scurtă tare”, „Moldovenii când se strâng…”, „Rugă”, „Durere” ș.a. În anul 2000 Mihai Volontir a fost desemnat drept cel mai bun actor al secolului al XX-lea din cinematografia moldovenească.

Taguri: #Cartea de Aur
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente