Peste 4.000 de amatori de delicii oeno-gastronomice au participat pe 26 august 2017 la cel mai mmmmm festival al verii – „DeVin&DeGust”, o adevărată sărbătoare a gustului, aromelor și tradițiilor autohtone. Evenimentul a reunit în premieră vinurile din cele patru regiuni cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP) din Republica Moldova – „Codru”, „Ştefan Vodă”, „Valul lui Traian” şi „Divin” – cu gastronomia și cultura locală.

Vladimir Grosu, director adjunct al Oficiului Național al Viei și Vinului: „Festivalul „DeVin&DeGust” a fost organizat pentru a promova, în primul rând, vinurile de calitate cu IGP. Este primul eveniment de asemenea amploare, pentru că am propus și asocierea corectă și sănătoasă a acestor vinuri cu bucatele tradiționale din regiunile respective, acesta fiind și laitmotivul festivalului. De asemenea, pentru prima dată Vinul Moldovei s-a reunit sub același acoperiș cu producătorii locali de fructe și pomușoare, carne, pește și brânzeturi. Festivalul „DeVin&DeGust” face parte dintr-o listă de activităţi ale Oficiului Național al Viei și Vinului privind popularizarea consumului conștient și moderat al Vinului Moldovei”.

Ion Parea, viceministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului: „Sectorul vitivinicol a fost, este și va rămâne una dintre ramurile strategice ale economiei Republicii Moldova. Vinul a devenit faima și simbolul țării noastre, în pofida tuturor impedimentelor. Sectorul vitivinicol continuă să-și croiască drumul pe piața mondială și să se conformeze noilor cerințe. Apreciem mult eforturile producătorilor. În prezent ne concentrăm pe promovarea vinurilor si divinurilor de calitate ale Moldovei, astfel să promovăm imaginea Republicii Moldova pe piața internațională”.

 

21083671_719940021549703_7263166088612551705_o

21150409_719930764883962_8890853101938603922_n

21167632_719933128217059_5011488313658657906_o

Spre degustare au fost propuse 50 de tipuri de vin de la 24 de companii vitivinicole cu IGP, iar vizitatorii au avut parte de masterclass-uri savuroase în cadrul Teatrului Gastronomic, unde au învățat de la cei mai buni Chef-i și somelieri reguli de aur pentru o masă de excepție. Pentru prima dată în același loc au fost prezenți un număr total de 22 de producători de fructe și pomușoare, alături de opt producători de carne, unul de pește și trei de brânzeturi.

Daniel Thomson, șeful Departamentului Creștere Economică, misiunea USAID Moldova: „Guvernul Statelor Unite sprijină agricultura și vinificația Republicii Moldova de mai bine de 15 ani, contribuind la renașterea industriei vinului după embargouri și orientarea ei către o industrie axată pe calitate. Definirea indicațiilor protejate aduce și mai multă calitate și valoare adăugată vinurilor, oferindu-le un loc sigur pe rafturile magazinelor din Uniunea Europeană și alte țări. La fel, susținem Guvernul Republicii Moldova în implementarea unei agriculturi moderne care înseamnă prosperitate rurală și implicit bunăstare economică pentru toți locuitorii țării”.

Călătoria imaginară prin cele patru regiuni IGP a inclus și cea mai mmmmm provocare – concursul „Meșter Bucătar”. Participanții au gătit la viteză, în fața publicului, delicii conform laitmotivului festivalului – asocierea corectă a vinurilor cu bucatele tradiționale. Întreg evenimentul a fost condimentat cu 14 recitaluri ale colectivelor etnofolclorice din cele patru regiuni IGP, alături de Flavy DeeJay, Adriana Ochișanu, Tharmis, Nelly Ciobanu, Concertino și Adrian Ursu. Printre vizitatorii primei ediții a festivalului deliciilor oeno-gastronomice „DeVin&DeGust” au fost și oaspeți din România, Ucraina, Italia, Suedia și alte state.

Liubov, Mikola, Volodimir, Daria, Ilona și Katerina, turiști, Ucraina: „Este o idee minunată. Urmărim evoluția calității Vinului Moldovei și apreciem investiția companiilor vitivinicole în calitate. De asta suntem aici. Așa festivaluri au loc și la noi, în Ucraina, dar am venit să vedem cum sunt organizate asemenea evenimente și la vecini. Am descoperit că aveți bucate tradiționale variate și extrem de gustoase. Este de apreciat intenția de a-i învăța pe oameni să combine corect vinul potrivit cu mâncarea potrivită”.

Radu, vizitator, Moldova: „Am rămas plăcut surprins să descopăr o hartă diferită a Moldovei, una vitivinicolă. Îmi place cum arată ea. Am aflat unde sunt concentrate vinurile noastre de calitate și, grație acestui festival, m-am bucurat nespus să știu că se pune un mare accent pe calitatea produsului. Sincer, nu știam că avem în Moldova patru regiuni IGP recunoscute la nivel european. Pentru mine „DeVin&DeGust” este mai degrabă un super-mega-masterclass al degustării corecte a vinului și al îmbinării, potrivirii lui reușite cu bucatele noastre tradiționale din localitățile producătoare de vin. Abia aștept următoarea ediție, pentru ca toți cetățenii Moldovei să înțeleagă că au cu ce se mândri”.

Daniela, turistă, România: „Am rămas plăcut surprinsă încă de la intrare, unde am primit un pahar pentru degustări, ceea ce mi-a oferit acces rapid și neîngrădit la stand-urile producătorilor de vin. Enorm mi-a plăcut ideea organizatorilor de a aduce la cunoștința consumatorilor combinațiile cele mai reușite dintre vin și bucatele tradiționale, posibilitatea de a degusta pe loc și din partea casei. Publicul mi s-a părut unul select, inițiat în arta vinului. Muzica a fost de bun gust: o combinație între folk, cea ușoară și cea balcanică”.

 

21077550_719929331550772_6423035634776626540_n

21077569_719930761550629_2552620155623659989_n

21125340_719929331550772_6423035634776626540_o

Organizatorii au pus la dispoziție transport gratuit din Chișinău, tur-retur, inclusiv pentru amatorii de delicii din Hâncești, Nisporeni, Călărași și Orhei.

Festivalul „DeVin&DeGust” va reveni și anul viitor, pentru că își propune să devină o tradiție în regiunile cu IGP pentru a promova cultura noastră milenară de creare și consum al vinului de calitate, alături de bucate tradiționale, iar publicul larg să învețe despre consumul responsabil al vinului și asocierea acestuia cu gastronomia locală. De asemenea, evenimentul este gândit ca o platformă de comunicare între companiile producătoare din regiunile IGP şi consumatori, amatori de delicii oeno-gastronomice.

În prezent, din cei aproape 300 de producători de vinuri din Moldova, circa 50 de companii au obținut dreptul de a folosi însemnele calității – Indicația Geografică Protejată.

 

21082987_719918924885146_8662779333224926093_o

21083106_719919148218457_6512036039399205307_o

21083257_719918914885147_4870954627516099703_o

21083654_719933061550399_9133155023736372803_o

21105651_719926391551066_8364425617231537892_n

21122383_719919894885049_233883561132326883_o

21150216_719918984885140_1923520908214770066_n

21151689_719920201551685_1991031708392850932_n

Festivalul „DeVin&DeGust” a fost organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, Uniunile Viti-Vinicole cu IGP „Codru”, „Ștefan Vodă”, „Valul lui Traian” și Asociația Producătorilor de Brandy și Divin, cu suportul Proiectului USAID Agricultură Performantă în Moldova (APM), al Proiectului de Competivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei și cu susținerea partenerilor: Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.