Efecte devastatoare ale Brexitului. Lira sterlină a ajuns să fie cotată sub 1 euro

brexit-lira-700×525

Lira sterlină a ajuns la un minimum istoric pe ultimii 8 ani, cursul oficial fiind de 1,08 euro. Însă la unele case de schimb valutar din aeroporturi, lira a scăzut mult sub 1 euro, relatează independent.co.uk.

De exemplu joi, 24 august, turiștii care voiau să cumpere euro pe aeroportul din Southampton primeau doar 87 de cenți pe o liră.

În această perioadă de după votarea Brexitului, lira sterlină trăiește cea mai neagră perioadă de la criza financiară, mai notează sursa citată.

De la votarea ieșirii din UE în iunie 2016, lira a scăzut cu peste 15% față de euro, ceea ce a declanșat un adevărat val de incertitudine și a redus încrederea investitorilor străini în piața britanică.

Într-o notă adresată clienților lor, economiștii de la UniCredit au scris că „trendul ascendent” al euro față de liră „nu dă semne că ar încetini”.

Miercuri, și experții de la Morgan Stanley au scris că slăbiciunea lirei „nu-i mai inspiră pe investitorii străini să vină pe piața britanică”. Aceștia au mai spus că cel mai inspirat lucru pe care îl pot face britanicii în acest moment este să cumpere euro, sugerând așadar că moneda euro va deveni și mai puternică față de liră în viitorul apropiat.

Săptămâna trecută, strategii US Bank au spus că, până la începutul anului viitor, lira va ajunge să valoreze mai puțin decât euro la cursul oficial.

În urmă cu 10 ani, de exemplu, o liră sterlină valora peste 1,5 euro.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente