Moldova cere ca retragerea trupelor militare ruse din Transnistria să fie discutată la ONU

Reprezentantul permanent al Republicii Moldova la Organizaţia Naţiunilor Unite, Victor Moraru, a solicitat ONU să includă subiectul retragerii trupelor militare ruse din Transnistria pe agenda următoarei sesiuni a Adunării Generale.

Prin intermediul unei scrisori, Victor Moraru a cerut ca subiectul să fie discutat separat în cadrul celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, din 12 septembrie.

Reprezentantul permanent al Republicii Moldova la ONU a cerut şi menţinerea eforturilor îndreptate spre finalizarea procesului de „scoatere necondiţionată, ordonată şi definitivă a trupelor militare străine de pe teritoriul naţional”.

Moraru a citat un pasaj din declaraţia Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), adoptată în 1999, în care era salutată „obligaţia Federaţiei Ruse de a finaliza scoaterea trupelor sale de pe teritoriul Moldovei până în anul 2002”.

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a anunţat că guvernul său nu va renunţa la această iniţiativă.

„De 25 de ani, sub pretextul unei misiuni de pacificatori, Federaţia Rusă ne intimidează, ţinând ilegal pe teritoriul ţării noastre trupe, muniţii şi armament. La sfârşitul sesiunii, Parlamentul a adoptat o Declaraţie prin care a solicitat retragerea acestora şi respectarea neutralităţii şi statalităţii Republicii Moldova. Nu a fost un simplu document. Vom continua să facem totul pentru reintegrarea teritoriului”, a spus Candu pe contul de Facebook.

Anterior, Curtea Constituţională de la Chişinău a adoptat o hotărâre potrivit căreia „dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor sau bazelor militare, conduse şi controlate de către state străine, este neconstituţională”.

În decizia Curţii Constituţionale se mai arată că participarea Republicii Moldova la sisteme colective de securitate, asemenea sistemului de securitate al Naţiunilor Unite, operaţiuni de menţinere a păcii, operaţiuni umanitare etc., care ar impune sancţiuni colective împotriva agresorilor şi infractorilor de drept internaţional, nu este în contradicţie cu statutul de neutralitate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente