Sentință în dosarul ex-viceministrului economiei. Valeriu Triboi urmează să achite o amendă

54693
Foto: IPN/Evgheni Lachi

Instanța a pronunțat sentința în privința fostului viceministru al economiei, Valeriu Triboi, învinuit de abuz de putere și prejudicierea bugetului de stat în proporții deosebit de mari. Astfel, acesta va trebui să achite o amendă în mărime de 750 de unități convenționale, echivalentul a 37 500 de lei. Sentința a fost pronunțată de către magistratul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, Serghei Lazari, cu ușile închise, transmite IPN.

Procurorul pe caz, Dorin Compan, a declarat, după pronunțarea sentinței, că amenda este cea mai blândă sentință conform Codului Penal și a fost aplicată ca urmare a faptului că fostul viceministru și-a recunoscut deplin vina, a indicat probele și modalitatea de comitere a infracțiunii. Totodată, acesta returnat prejudiciul cauzat statului în sumă de peste 2,5 milioane de lei.

Procurorul a menționat că nu a auzit însă la pronunțarea sentinței, dacă fostului funcționar i-a fost aplicată interdicția de a ocupa anumite funcții publice, dat fiind faptul că procurorii au solicitat o asemenea măsură restrictivă pentru o perioadă de opt ani.

Valeriu Triboi a fost reținut pe 31 martie ca urmare a unor percheziții efectuate la Ministerul Economiei. Potrivit procurorilor, în perioada 2014 – 2016, fostul viceministru, abuzând de funcția pe care o deținea, prin intermediul unor persoane ar fi cumpărat de la SA Moldtelecom, fondator fiind Ministerul Economiei, un imobil de aproape un milion de lei. Ulterior a dat clădirea în locațiune pentru un termen de 10 ani întreprinderii Furnizarea Energiei Electrice Nord. Acesta ar mai fi dat indicații unor factori de decizie ai întreprinderii să repare imobilul dat în locațiune, pentru care au fost alocate patru milioane de lei. Pentru același imobil, compania Furnizarea Energiei Electrice Nord, care a reparat clădirea din banii proprii, urma să achite plata de arendă sub 50 de mii de lei pe an.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente