Percheziții la Ministerul Justiției și cel al Educației. 4 persoane au fost reținute de ofițerii anticorupție

retinere
Foto: sputnik.md

Procurorii anticorupție si ofițerii CNA efectuează în aceste momente percheziții la sediile Guvernului și Ministerului Justiției. Potrivit surselor Deschide.MD, ar fi vizată o rețea de funcționari implicați în eliberarea frauduloasă a actelor și apostilarea acestora pentru cetațenii R. Moldova și pentru cei străini.

Patru persoane au fost reținute în dosarul de corupție în care sunt vizați angajați ai Ministerului Educației și ai Ministerului Justiției. Cei în cauză au fost escortaţi la CNA și sunt audiaţi în aceste momente de către procurorii anticorupție. Informația a fost confirmată de ofițerul de presă al instituției, Angela Starinschi, care a promis detalii printr-un comunicat ce va fi remis presei puțin mai târziu. Din surse guvernamentale, reporterii deschide.md au aflat că printre reținuți se regăsește și consultanta de la Educație, Emilia Guțu.

„Este vorba despre un grup de persoane, care ar fi acţionat în complicitate,  din care fac parte funcţionari ai Ministerelor Justiţiei, Educaţiei, Culturii şi Cercetării, notari publici şi reprezentanţi ai unor birouri de traduceri. Potrivit materialelor urmăririi penale, intermediarii, care activau sub paravanul unor birouri de traduceri, racolau persoane ce aveau nevoie de autentificarea actelor de studii şi le propuneau grăbirea procedurii, care, legal durează până la 30 de zile. Pentru serviciile lor, care constau în eliberarea actelor în câteva ore sau zile, ei pretindeau câte 50 de euro pentru un document, iar sumele pretinse pentru întregul set de acte variau între 250 de euro şi 1500 de euro.”, se spune într-un comunicat emis de CNA.

„Confirm acțiunea. Este vorba despre mai multe dosare de corupție și trafic de influență în care sunt vizați angajați ai ministerelor Justiției și Educației, notari, dar și reprezentanți ai unor birouri de traduceri. Aceste persoane sunt suspectate de perfectarea ilegală a unor acte pentru cetățeni moldoveni și străini. Cu alte amănunte vom reveni pe parcursul operațiunii.”, a declarat pentru Deschide.MD ofițerul de presă al CNA, Angela Starinschi.

Ministrul Justiției Vladimir Cebotari își exprimă speranța ca bănuielile de corupție în privința unor angajați ai ministerului său, să nu fie adevărate.

Se fac percheziții în biroul unui angajat de la Direcția apostila. Noi oferim tot suportul, pentru că, atunci când există niște bănuieli, procurorii trebuie să aibă posibilitatea să le verifice. Totuși, eu sper foarte mult, ca bănuielile să nu fie adevărate”, a declarat ministrul.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente