(video) Afaceri ilegale cu fier vechi. Șapte persoane, reținute pentru evaziune fiscală și spălare de bani

afaceri cu fier

Evaziuni fiscale de milioane și spălare de bani, depistate de procurori și polițiști la două firme de colectare a fierului vechi.

În urma unor percheziții efectuate de Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale în comun cu ofițerii de la Direcția Generală Urmările Penală și cei de la Inspectoratul Național de Investigații au fost obținute probe care confirmă că suspecții treceau în evidență contabilă acte de achiziție a fierului vechi, întocmite în numele unor persoane decedate sau aflate peste hotare.

De asemenea, în registre erau trecute cheltuieli umflate și, ca urmare, erau diminuate impozitele achitate din cumpărarea resturilor de metale neferoase. Astfel, doar unul din cei doi agenți economici suspecți a umflat cheltuielile pentru 2014 cu peste 95 de milioane de lei. În urma perchezițiilor efectuate la sediile companiilor și în mașinile ce aparțin suspecților au fost ridicate documente contabile, suporturi electronice cu privire la activitatea ilegală, mai multe telefoane mobile, 200 mii lei și peste 3 mii dolari SUA, bani care nu erau contabilizați, scrie democracy.md.

Totodata, au fost identificate 350 de tone de fier vechi fără acte de proveniență. 7 persoane au fost reținute. Anchetatorii au mai constatat că administratorul şi fondatorul celor două companii deţine casă, automobile de lux și terenuri în valoare de zeci de milioane de lei și urmează să fie stabilit dacă aceste proprietăți au fost dobândite legal. Dacă vina suspecților ​ va fi demonstrată, ei riscă până la 10 ani de închisoare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente