Banca Mondială: Moldova are progrese mari în domeniul reformelor economice

crestere

Republica Moldova se numără printre țările care în ultimii 6 ani au înregistrat cele mai mari progrese în clasamentul mondial „Doing Business”.

Cel puțin asta arată studiul realizat de publicația Financial Times care s-a axat în mare parte pe datele prezentate în rapoartele Băncii Mondiale și declarțiile exerților financiari, transmite Agora.

Potrivit Financial Times, din 2010, majoritatea țărilor care și-au îmbunătățit mediul lor de afaceri sunt fostele țări sovietice, printre care se numără și Republica Moldova.

Această evoluție ar putea părea stranie, având în vedere influența entităților guvernamentale asupra sistemului juridic și tradițiile oligarhice în fosta Uniune Sovietică.

Cu toate acestea, Financial Times în urma unei analize a datelor Băncii Mondiale constată că majoritatea țărilor care și-au îmbunătățit situația în mediul afaceri, sunt fostele țări comuniste.

Datele Băncii Mondiale evidențiază eforturile de implementare a reformelor economică în Ucraina, aceasta fiind urmată de alte foste republici sovietice precum: Uzbekistan, Belarus, Kazahstan și altele.

În ceea ce ține de Republica Moldova, în perioada 2010 – 2017, situația în țara noastră s-a îmbunătățit cu 14,16 de puncte.

Banca Mondială afirmă că cele 25 de țări pe care le clasifică în regiunea „Europa și Asia Centrală” – o categorie care exclude Europa de Vest și în care toate, cu excepția a trei țări, sunt ex-comuniste au înregistrat o medie de 26 de reforme pe economie din 2004, o cifră net superioară mediei globale de 15.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente