Care sunt cele mai extreme locuri de pe Pământ pe care trebuie să le ai pe bucket-lista ta

IMG_8120

Pământul este o planetă primitoare, cu o climă potrivită pentru viață. Însă în punctele extreme de pe suprafața globului pământesc clima se dovedește a fi mai mult împotriva speciei umane. Care sunt unele dintre cele mai extreme locuri de pe planetă aflați mai jos.

# Deșertul Lut (Dasht-e Lut)

În Iran există un deșert care se întinde pe un teritoriu de 480 de km și este locul unde s-au înregistrat cele mai înalte temperaturi de pe glob la nivelul solului. Această temperatură este de 71 de grade Celsius și îi oferă Deșertului Lut titlul de unul dintre cele mai fierbinți locuri din lume.

 

Photo:Wikipedia
Photo:Wikipedia

# Oimiakon

Satul Oimiakon din Iacutia, o republică componentă a Federației Ruse, situată în Siberia Orientală are o populație de aproximativ 800 de locuitori. Contrar Dasht-e Lut, Oimiakon este cel mai rece loc de pe planetă. În 1926 aici a fost înregistrată temperatura record de -71,2 grade Celsius, cea mai scăzută temperatură din Emisfera Nordică. Chiar și așa, nu întrece cea mai rece temperatură de pe Pământ de – 89,4 grade Celsius, înregistrată la baza rusă Vostok din Antarctida, în 1983.

 

Photo: sometimes-interesting.com
Photo: sometimes-interesting.com

# Văile Uscate

Cea mai uscată regiune de pe Pământ se află în Antarctida și nu a mai văzut ploaie de peste două milioane de ani. Aici nu există apă sau gheață, sau zăpadă, fiindcă vânturile catabatice nu permit ca zăpada să se depună. Viteza mare a vânturilor împiedică zăpada sau alte precipitații să cadă. Din cauza lipsei de umiditate, peisajul este pustiu și sumbru.

 

Photo: wikipedia
Photo: wikipedia

# Lloro

În comparație cu Văile Uscate, Lloro din Columbia este unul dintre cele mai ploioase locuri de pe glob, fiindcă aici cad peste 12.000 de milimetri de ploaie. Aflându-se într-o zonă cu climat tropical, Lloro poartă denumirea generică „plâns”, caracteristică pentru regiune.

 

Photo: Wikipedia
Photo: Wikipedia
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente